Jos Houben
Buurtreporter 30 december 2019

Plein 1992, een update voor de toekomst

Plein 1992 kent iedereen wel, komt er wel eens of komt er vaker. Momenteel is er qua aanzicht een verbetering gaande. De platanen in de boomkransen met zitplaatsen hebben hun tijd gehad. De winkels zijn gebleven, het buitenterras van Annex/Coffee Lovers blijft een welkome aanwinst, maar er is meer aan de hand.

Contrasten
Soms passeert het bericht van ‘overlast gevende jongeren’ (welke buurt heeft dit niet). Deze architectonische woon- en winkelbuurt ontkomt er ook niet aan. Toch is en blijft een magneetwerking op Plein 1992 aanwezig. Het Charles Eyck park is in de zomer dé plek van jong, oud en kinderen. Café Zuid met zijn terras weet de gasten te boeien. Het Bonnefantenmuseum weet de mensen te trekken. De ‘Toren van Siza’ pronkt als skyline over het voormalige Céramique terrein. Alwaar uw scribent ooit voor Filtropa filterzakjes inpakte. Een kinderspeeltuin langs de lange, hoge bakstenen muur en de Maas werd vroeger vaak bezocht. Contrasten genoeg. Zie bijvoorbeeld de bebouwing nabij de oude fabrieksmuur aan de Heugemerweg. Grijze wegmarkeringen geven de oude omwalling van Wyck aan. De Maaspunttoren voldoet nog steeds als fotogenieke plaats tussen oud en nieuw.

Architectuur
De verschillende architectonische bebouwing van befaamde architecten geven diverse bouwontwerpen. Jammer dat een mooie binnentuin van een woningencomplex aan het publieke zicht is onttrokken. De lange groene Avenue Céramique slingert zich door de wijk. Een fontein klettert door. Er worden zelfs architectonische stadswandelingen rondom dit gebied georganiseerd. Huizen en appartementen staan nooit lang leeg. De bekende ‘Hoge Brug’ verbindt oud met nieuw. Waaghalzen hebben bovenop de boog van die ‘Hoeg Brögk’ iets neergekalkt. Bruin café om de hoek, Ipanema op de andere hoek, hapje van Bufkes, er is meer. In de middagen stroomt het Plein 1992 vol. Dagjesmensen, toeristen, studenten, jongeren, ouderen, senioren, congresgangers ze blijven of passeren even op Plein 1992. Kinderen op hun stepjes, fietsers die zich een baan zoeken (brommers niet). Een surveillerende wijkagent houdt er toezicht. Het is en blijft een aantrekkelijk mengelmoes.

Plein 1992

Het Plein 1992, met bronzen speciale tegels erin met opdruk 1992 of het euroteken zijn zichtbaar. De grote rode Maastrichtse ster (fotogenieke plaats) laat niets aan onduidelijkheid over: Maastricht ontmoet Europa. De oude, door worteldruk uitgezette zitbanken om de platanen gaan plaatsmaken voor nieuwe aantrekkelijke zitplaatsen met andere bomen. De huidige kerstverlichting maakt het gezellig en nodigt uit. Een groot schaakspel is de nieuwe aanwinst in de lente. Het Centre Céramique (in de volksmond ‘de bieb’ genoemd, maar dat is het niet alleen, want er zijn tentoonstellingen, exposities en erfgoed te bezichtigen) maakt zich op voor een verbouwing. Kumulus wordt de nieuwe aanwinst van deze kunst- en cultuurtempel. De verbouwing gaat in 2020 starten en is na de opening een verrijking voor de buurt, stad, omgeving en de (Maas)regio. Dit toekomstbestendig gebouw gaat opnieuw stralen, en naast de bibliotheek, is er dan veel méér te beleven. Zie ook de twee kunstwerkstukken ter plekke, gemaakt van de duizenden scherven van het porselein van Société Céramique, dat gevonden werd bij de bouw van deze wijk. Crow Plaza Maastricht, voorheen Hotel Mestreech, heeft uitgebreid en betrekt meer bezoekers van dit mooie stadsdeel. Céramique en Wyck (hét upcoming stadsdeel) mogen zich méér verheugen in blijvend en terugkerend bezoek van velen, die buiten het stadscentrum ook graag iets anders willen beleven.

Vier oud op nieuw op de Hoeg Brögk !
Noot geweten, maar een traditie, ooit gehoord dat je er moet zijn met nieuwjaar. Was de eerste keer gekomen, zag geen kip. Toch tegen twaalven zag je mensen uit huizen, gebouwen, straten, kieren, gaten, krochten en spelonken komen. Gezellig gemutst, met drank en (plastic) glazen de Hoeg Brögk op. Een massa stond te kletsen, drinken, ouwehoere, lachen, zingen, genieten, vuurwerk afsteken en te kijken naar afgestoken vuurwerk vanaf de Sint Servaas, de Nuij Brögk en Sint-Pieter. Daarna ging iedereen eigenweegs om in de buurt gelegen horeca (of thuis) verder nieuwjaar te vieren. Nabij de Maaspunttoren steekt restaurant Beluga niet onverdienstelijk vuurwerk af, een schouwspel an sich. Plein 1992, verleden, heden en toekomst, het is er.Lees ook