Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 4 december 2019

Pilates: fitnesssysteem uit WO I nu ook in Maastricht een rage

Waar fitnesshypes om de zoveel jaren komen en gaan, daar is pilates een blijvertje. Deze sport, die zich richt op kracht en flexibiliteit van het lichaam, neemt in Maastricht aan populariteit toe. De Engelse Catherine Blethyn nam de sport mee naar de stad en stichtte in Wyck de eerste volledig uitgeruste pilatesstudio die zich specifiek op deze tak van fitness toespitst. Maar ook in de rest van Maastricht schieten pilateslessen als paddenstoelen uit de grond. Thuis in Maastricht ging op onderzoek uit.

De sportieve Catherine (45) maakte kennis met pilates toen haar oudste dochter werd geboren. Destijds woonde ze nog in het Britse Portsmouth. “Ik hou van sporten en deed jarenlang aan triathlons. Ook na Isabelles geboorte ging ik zwemmen en rende ik hele afstanden achter de buggy.” Ze voelde echter dat haar lichaam nog iets extra’s nodig had om weer helemaal in vorm te raken. Ze probeerde pilates en was meteen verkocht. “Ik vind het fijn dat je er een sterk en soepel lichaam van krijgt. Het doet daarnaast wonderen voor de geest. Er staat geen muziek op en je hele focus ligt op je lichaam. Daar heeft je geest ook baat bij.”

Van veteranen naar sportschoolbezoekers

Pilates draait al mee in de fitnesswereld sinds het begin van de twintigste eeuw. De naamgever van deze sport, Joseph Pilates, ontwikkelde deze methode tijdens de Eerste Wereldoorlog als verbetering van het revalidatieprogramma voor veteranen. Nadien opende hij samen met zijn vrouw een studio in New York, waar hij zijn systeem verder ontwikkelde. Het doel is om een sterk lichaam te trainen met een goede spierbeheersing en balans. Vanwege deze eigenschappen is de sport populair bij atleten en dansers, als aanvulling op hun training. “Met pilates blijf je zelfs flexibel als je al wat ouder wordt. Daarnaast komen veel mensen met lage rugklachten,” vult Catherine aan. Deze fitnessdiscipline is dus zeker niet alleen een hobby voor jonge vrouwen. “Het aantal mannen neem ook sterk toe. Oorspronkelijk was pilates uitgevonden door een man voor andere mannen, dus de reputatie dat het een vrouwensport is, klopt niet. In de internationale pilatesgezelschappen vind je ook genoeg te gekke mannelijke trainers.

“Hopelijk wordt pilates in Maastricht ooit net zo groot als yoga”

Maastricht: trainingsparadijs

Niet lang nadat Catherine pilates ontdekte, vond ze nóg een nieuwe liefde: Maastricht. Vanwege haar werk bij de British Royal Navy bezocht Catherine de stad. “We waren onmiddellijk dol op die kleine stad met dat grootstedelijke karakter en die vriendelijke mensen. Bovendien zijn we gek op het buitenleven en is Maastricht ideaal om te fietsen en te joggen. Iedereen krijgt hier dagelijks lichaamsbeweging in de frisse lucht, van jonge kinderen tot ouderen. Dat was in Portsmouth niet zo.” Catherine en haar partner besloten de verhuizing te wagen en hun kinderen in Maastricht op te voeden. Ze had alleen één probleem: in de hele stad kon ze geen volledig uitgeruste pilatesstudio vinden die ook Joseph Pilates’ Gratz equipment aanbood. Catherine trok de stoute schoenen aan en begon haar eigen studio: Everybody Pilates was een feit.

De sociale voordelen van pilates

Catherine constateert dat pilates steeds populairder wordt in Maastricht. “Hopelijk wordt het ooit net zo groot als yoga.” Naast Everybody Pilates zijn er nog twee pilatesstudio’s in de stad: Spring Pilates Maastricht in het Statenkwartier en NeJaime Fysio Pilates in Scharn. Ook bieden algemene sportscholen pilateslessen aan en groeit het aantal studio’s dat pilates als één van hun hoofdactiviteiten presenteert. De pilatesstudio’s van Maastricht concurreren elkaar niet weg, maar gaan met veel onderling respect met elkaar om. Zo vallen de instructeurs van Everybody Pilates rond vakantietijd weleens in bij Fitnesscentrum mac SportsClub en gaven ze een beginner hardloopcursus met  Maastricht Running Tours. “Bij Everybody Pilates bieden we ook professionele workshops voor pilatestrainers. Met elkaar willen we de sport, de voordelen en de gemeenschap promoten. Daartoe moeten pilatesaanbieders in Maastricht elkaar steunen.” Ook de Maastrichtenaren die lessen volgen, vormen een hechte groep. Ondanks dat pilates geen teamsport is, is het groepsgevoel onder de beoefenaars groot. “We hebben ook een actieve Facebookpagina waarop pilatesbeoefenaars contact kunnen houden en kunnen afspreken. Deze pagina is niet alleen voor leden van Everybody Pilates, maar voor iedereen met een interesse in pilates. We stimuleren de deelnemers om zo actief mogelijk te zijn in de community – zowel in de pilatesstudio als daarbuiten.”Lees ook