Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 25 november 2019

Pathé neemt Euroscoop over; wat zijn de gevolgen?

Pathé is sinds kort alleenheerser als het gaat om het vertonen van commerciële films in Maastricht. De bioscoopexploitant heeft de Belgische concurrent Euroscoop overgenomen. Wat gaat deze ontwikkeling inhoudelijk betekenen voor een avondje bioscoop in onze stad?

Volgens Pathé zal er vooralsnog niet veel veranderen. Het merk Euroscoop blijft gewoon bestaan. Er komt dus geen tweede Pathé-theater in de stad. “In Maastricht hebben we gezien dat er op dit moment twee bioscopen naast elkaar kunnen bestaan. Vandaar dat we beide zullen aanhouden”, vertelt Imke van Schaaijk van Pathé. “We gaan eerst alles zo soepel mogelijk laten doorlopen, business as usual. Bezoekers van beide bioscopen mogen dezelfde service verwachten.”

Prijzen, werkgelegenheid en aanbod

Pathé zegt daarmee ook dezelfde prijzen te blijven hanteren. Het filmtheater maakte vier jaar geleden een comeback in Maastricht in een gloednieuw pand in het Sphinxkwartier. Al snel paste de bioscoop haar prijzen aan op die van het goedkopere Euroscoop, gelegen in Wyck. In beide filmtheaters kan men een reguliere film bekijken voor 8 euro 50. Ook de populaire dinsdagavond van de Belgische exploitant, waarbij bezoekers voor 5 euro een ticket bemachtigden, werd gekopieerd. Alleen in het eten en drinken bleef Pathé duurder dan Euroscoop. Van Schaaijk bevestigt dat de overname geen aanleiding is om de prijzen weer omhoog te gooien. Wel zal het filmaanbod op elkaar worden afgestemd. “Daardoor zal er straks voor onze bezoekers, verdeeld over twee bioscopen, meer keuze zijn.” De medewerkers van Euroscoop hoeven overigens niet te vrezen voor hun baan nu er een nieuwe eigenaar is. De managers en servicemedewerkers in het pand aan de Wilhelminasingel blijven gewoon aan. “De arbeidscontracten en voorwaarden zijn overgenomen door Pathé. De werkgelegenheid van de medewerkers is daarmee gewaarborgd”, verzekert Van Schaaijk.

Vestigingen

Wat is dan de reden om de grote concurrent over te kopen? “Pathé ziet in Euroscoop een mooie aanvulling op het bestaande portfolio van theaters in Nederland. Hiermee versterken we onze positie in Nederland en België.” In totaal krijgt Pathé elf bioscopen extra in handen, verdeeld over de twee landen. In Nederland zijn dat naast Maastricht ook Tilburg, Schiedam, Amsterdam en nog eentje die in aanbouw is in Den Haag. Vele Maastrichtenaren zijn ook bekend met de Euroscoop-vestigingen in Lanaken en Maasmechelen, beide net over de grens. “Deze bioscopen vallen niet onder het Nederlandse management. De Belgische theaters krijgen een eigen management onder leiding van de Franse eigenaren van Pathé. Wat er exact mee staat te gebeuren, weten wij nog niet.”

Geen nieuw pand

Met de overname gaat er direct een streep door een vertrek van Euroscoop uit Wyck. De voormalige eigenaren onderzochten een tijdje geleden de mogelijkheid om een nieuw pand in Maastricht te laten bouwen, waar het in tien zalen films kon tonen. Het huidige pand aan de Wilhelminasingel bevat zes zalen. Pathé zal deze bioscoop aanhouden voor Euroscoop. Euroscoop nestelde zich in 2014 in Maastricht in het pand waar voorheen Pathé vanuit exploiteerde. Met de verkoop komt het theater wederom in handen van deze filmaanbieder.Lees ook