Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 14 maart 2020

“Pas de poisson aujourd’hui”

Een meer dan potige medewerker van de bekende IJmuidense vishandel Bep & Co moet vrijdagochtend veel schipperen. De vrachtwagenchauffeur moet voor de rijdende viswinkel worden geloodst; maar om de haverklap wordt van hem ook zijn beste Frans gevraagd. “Pas de poisson aujourd’hui”, weet hij met een zware Noord-Hollandse tongval aan menige Franstalige vrijdagmarkt bezoeker te verkopen. Onwetende Walen en Noord-Fransen zijn toch naar hun favoriete vismarkt gekomen; die is vanwege het coronavirus afgelast. “Et la semaine prochaine?”, vraagt een vrouw hoopvol. “Peut-être”, antwoordt de Bep en Co’er meer uit beleefdheid dan in volle overtuiging.

Ligt de vismarkt – met uitzondering van de gesloten Bep & Co trailer, er verlaten bij. De vaste kramen aan de zuidkant van de Markt – pal tegenover onder meer De Zwaan, ’t Haantje en Reitz – zijn gewoon geopend. Voor de kaaskraam van Mitchel Sauer staat continue een heuse rij; van Leendert en de Dolfijn is net zo zeer bedrijvigheid. Een van de oudste marktventers van Maastricht blijkt – groenten- en fruitkraam Meijer – Scharis – wel volgens de communicatieve en commerciële mechanismen anno 2020 de clientèle te contacteren. Bij het bekend worden dat de Vrijdagmarkt geen doorgang vindt meldt de groentenkransenmaker van ’t Mooswief via social media dat ze ‘gewoen ope zien’. Dat doet ook slager Doeleman.

Intussen legt de Bep & Co reus nog maar eens – de handen ten hemel rijzend –  aan twee Waalse vrouwen uit dat Bep & Co aujourd’hui toch echt fermé is. Hoe lang de vrijdagmarkt gesloten blijft? Volg regelmatig de nieuwsberichten omtrent de coronavrius maatregelen op de site van de Gemeente Maastricht.Lees ook