Algemene redactie
17 november 2020

Parmabastion aan de Avenue Céramique

Het meest opmerkelijke en meest onbekende monument van Maastricht ligt pal voor de Toren van Siza aan de Avenue Céramique. Het is een maquette ingelegd in het trottoir en is een herinnering aan het Parmabastion. Het forum MestreechOnline geeft tekst en uitleg.

Deze maquette markeert de plek van het oude Parmabastion uit 1598. Dat maakte destijds deel uit van de Vestingwerken in Wyck. Het bastion verving het rondeel Bloemendaal. Een bastion was veelhoekig en had twee naar de vijand gekeerde facen (muren) en twee flanken (terug liggende muren).
De teruggetrokken flanken waren voor vijandelijk vuur moeilijk bereikbaar, maar vanuit de flank kon men wel de muren van de vesting tot het volgende vestingwerk bestrijken. Bevonden zich daar aanvallers, dan werden ze belaagd vanuit schietgaten in de flank. De schietgaten bereikte men via de kazematten (gangen) die zich links en rechts vrij hoog in de muur van de flank bevonden. Het Parmabastion dekte naar het oosten de stadsmuur tot aan de toenmalige Duitse Poort. De naam Duitse Poort is nu nog in gebruik als straatnaam.

Als je op de plek van de maquette staat en je kijkt goed naar de bestrating die er om heen ligt, dan zie je dat met grijze verf en deels met klinkers de contouren van de muren van dit veelhoekige bastion zijn verwerkt in de bestrating. Dat leidt nog wel eens tot misverstanden, want veel voetgangers zien er een soort van voetgangersoversteekplaats in.

Op die plek sta je ook gelijk nabij de grens van wat ooit de vestingstad Maastricht was. Het begrip gemeente Maastricht kende men in die tijd nog niet. Dat zou nog ongeveer twee eeuwen duren. Wil je meer weten over hoe de vesting Maastricht en meer specifiek het Parmabastion begin 17e eeuw erbij lag en hoe het aanblik van dit machtige bastion moet zijn geweest, kijk dan eens op het forum van MestreechOnline.nl.

In de topic op MestreechOnline kun je – helemaal vrijblijvend – meewerken aan het aanvullen van deze topic of andere topics.

 

 

 

 Lees ook