Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 15 april 2019

Ouderen gaan helemaal op in Bridge: ‘Een paar uur aan niets anders denken dan die kaarten’

Het roept een hoop fanatisme op en dan met name bij ouderen: bridge. Hordes gepensioneerden halen in Maastricht, verdeeld over zes verenigingen, wekelijks hun plezier uit het kaartspel en zijn tevens een middagje onder de mensen. Er komt echter een hoop kijken bij het onder de knie krijgen van bridgen, want uitgeleerd schijn je nooit te zijn bij dit vertier. Thuis in Maastricht dook in de wereld van bridge en bezocht twee verenigingen uit onze stad.

“Je krijgt dertien kaarten in je handen. Als je twaalf punten hebt, kun je bieden. Bij zes punten moet je passen”, aldus André Mawhin, secretaris van BC Harmonie in Amby, die een verwoede poging doet de verslaggever van dienst de eerste stappen van bridge uit te leggen. Echt heel duidelijk is het daarmee nog niet. Maar dat is niet gek, want er zijn hele cursussen bridge die men eerst aflegt alvorens inschrijving bij een vereniging handig is. Dat traject hebben 72 ouderen al helemaal doorstaan, die op de middag van dit bezoek de lentezon laten voor wat het is en geladen zijn voor drie á vier uurtjes bridgen in de Amyerhoof. Bij het spel zitten vier spelers aan tafel, waarvan er twee paren zijn die het tegen elkaar opnemen. Uiteindelijk is het de bedoeling om zoveel mogelijk punten te scoren of in ieder geval zo weinig mogelijk verliespunten op je naam te krijgen. ‘Bieden’ en ‘spelen’ zijn de voornaamste onderdelen van bridge. Echter, al snel wordt duidelijk dat, ondanks dappere pogingen van inmiddels meerdere leden van BC Harmonie, aan deze basisprincipes je niet genoeg hebt om te leren hoe bridge nou echt werkt. De over het algemeen gepensioneerden die deze denksport beoefenen, worden hiermee ook mentaal flink uitgedaagd om in conditie te blijven. Want simpel is het spel op het eerste oog allerminst.

Echtparen

Er heerst verdeeldheid over wat nou verstandig is: moet je een paar vormen met je levenspartner of juist niet? Een enkeling durfde dit aan en haalde daarmee een hoop stress mee naar huis. “Hoe kun je nou zo stom zijn? Dat vraag ik geregeld aan mijn vrouw als we na afloop weer in de auto zitten”, vertelt Breur Kostons, voorzitter van BC Harmonie. “Ik ga leren bridgen, zei ik een paar jaar geleden tegen haar. Ze vertelde me dat ze dit ook wilde. Je kunt nog niet eens jokeren, riep ik toen tegen haar”, aldus Kostons grappend. “Maar inmiddels doet ze het heel goed”, vult hij meteen aan. De penningmeester van de club, Paul Sillen: “Er zijn echtparen die bewust niet met elkaar willen kaarten. Ik vorm wel een paar met mijn vrouw. Sommigen zeggen dan: hoe doen jullie dat toch? Maar we hebben afgesproken dat we maximaal een kwartier na afloop nog erover praten en dan is het ook goed.”

Leden

De leden komen van overal en zijn zeker niet alleen maar buurtbewoners. Dat geldt ook voor de spelers van Bridgeclub De Brök op Malberg, waarbij er zelfs mensen vanuit Heerlen en Lanaken afkomen voor een potje bridge. Zij spelen op de dinsdagavond in Centre Manjefiek op Malberg. Rond de klok van half 12, wanneer de laatste handen zijn gelegd, moeten zij dan nog de terugreis afleggen; iets wat enkele ouderen te laat is en daarom de club hebben verlaten. En ook op Malberg heeft zich een man of zeventig verzameld voor het kaartspel. Roy Lauw is hier de voorzitter en hij maakt zich zorgen over de toekomst van de bridgesport. Want iemand jonger dan vijftig jaar vind je ook bij De Brök niet. De jeugd lijkt weinig trek te hebben in de sport. “We zijn bang dat het ons uiteindelijk gaat opbreken. Je moet wel een man of zestig tot zeventig hebben om een competitie op te bouwen. Maar ik snap het ook wel vanuit de jongeren. Voor hen is het onaantrekkelijk als ze bij een vereniging komen waarbij ze alleen maar met ouderen te maken krijgen.”

De lol van het bridgen

En wat maakt dat spel dan zo leuk? Bijna iedereen die deze vraag voorgelegd krijgt, antwoordt hetzelfde: “Ieder potje bij bridge is anders. Het is nooit hetzelfde.” En het roept een enorm fanatisme bij mensen op. Lauw: “Je wilt ook constant beter worden. Je wilt winnen en je capaciteiten op dit gebied verbeteren.” Het is daarom ook dat vele bridgers aangeven voordat ze naar hun club toe gaan nog even een half uurtje zichzelf op te warmen met een potje online bridge. Want aan het eind van de avond worden de uitslagen, en alle daarbij horende statistieken, gebundeld in het systeem van de nationale bridgebond, dan ook terug te lezen via haar website. André Mahwin van BC Harmonie vertelt: “Eenmaal ermee behekst, kom je er niet meer vanaf. De meesten die gaan bridgen, stoppen er pas mee als ze dood zijn. En ook al eindig je wekelijks niet hoog, toch vindt men het leuk. Er komen bij ons twee zussen, van 72 en 76. Ze eindigen wekelijks standaard onderaan, maar hebben toch de grootste lol.” En de verslaggever van dienst; die weet na de bezoekjes aan deze bridgeclubs nog steeds niet hoe het het spel werkt. Tijd voor een cursus dus, want anders zijn deze fanatieke ouderen niet te kloppen!Lees ook