Redactie
9 oktober 2020

Oude vrienden opzoeken om je immuunsysteem gezond te houden

Vandaag interview ik Birgit Spoorenberg van Salutogenese. Birgit is arts en is meerdere jaren docent geweest voor de huisartsenopleiding hier in Maastricht. Ze heeft zich momenteel volledig op haar gezondheidscursussen gestort om zo mensen terug te brengen in hun kracht.

Binnen haar reguliere loopbaan liep ze vast. Ze kon daar niet vertellen over datgene waar ze eigenlijk voor stond. Dit kwam voornamelijk doordat wat ze moest adviseren en onderwijzen niet gericht was op het echte herstel naar gezondheid maar eerder op het blussen van brandjes. Binnen haar cursussen kan ze mensen wijzen op wat ze zelf kunnen doen aan het herstel van hun eigen gezondheid. Daar wordt ze heel erg blij van.

Gezondheid bevorderen met de natuur

Birgit laat mensen inzien en ervaren hoe belangrijk de natuur voor ons is: “Eigenlijk zijn wij natuur en omdat we ons daarvan hebben onttrokken, hebben we allemaal een gebrek aan natuur ofwel een nature deficit disorder. Ik leer mensen hoe ze de schade die dit met zich meebrengt kunnen herstellen, waardoor de gezondheid wordt bevorderd. Dat kunnen ze doen door oude vrienden in hun leven te brengen. Oude vrienden zijn niets meer dan dat wat voor ons bekend is en dat wat ons geen chronische stress oplevert. Met onze zintuigen kunnen wij deze oude vrienden weer terugbrengen in ons dagelijks leven om zo onze gezondheid weer terug te pakken. Op blote voeten lopen door de natuur is een hele fijne oude vriend. Het zorgt ervoor dat ons stressniveau al binnen een half uurtje daalt. Wat overigens nog een leuk weetje is, is dat je begeven in de natuur je slimmer en creatiever maakt. Studenten kunnen hier hun voordeel mee doen.” Birgit hoopt dat scholen hier weet van gaan krijgen, waardoor ze kinderen meer de natuur in brengen door bijvoorbeeld lessen buiten te geven.

Cursus bosbaden

Naast haar ééndaagse cursussen en jaartraject “Salutogenese, oorzaken van gezondheid” geeft ze nu ook een cursus Shinrin-Yoku, de kunst van het bosbaden. Dit is heel bijzonder omdat dit je enorm kan helpen bij het in balans brengen van je stresssysteem. Nu, in tijden van corona, ondervinden veel mensen meer stress dan ooit. Juist nu is het dan heilzaam de natuur op te zoeken. Je krijgt binnen de cursus hele krachtige tools in handen om met de natuur je stressniveau te verlagen. Dit geeft weer heel veel gezondheidsvoordelen.

Sinds corona geeft ze deze cursus ook online en het leuke is dat je je welzijn gewoon in je achtertuin kunt vergroten. Het liefst geeft Birgit de lessen fysiek, maar ze ziet ook in dat de online lessen het mogelijk maken om mensen te helpen die angstig zijn voor coronabesmetting in een groep.

Cederolie en rozenbottels

Birgit: “Mocht het je niet lukken de natuur op te zoeken dan kun je cederolie gebruiken. Deze olie heeft een gunstige werking op je immuunsysteem en helpt virussen te verdrijven.” Zo te horen heeft de natuur veel te bieden. Ik zelf ben een beetje verkouden en Birgit tipt me op de rozenbotteltjes die nu overal te plukken zijn in Maastricht. Ik ga deze tip zeker toepassen. Het zijn echte superfoods en nu in corona tijden wil ik zo gezond mogelijk blijven.

Lijkt het je ook leuk om een cursus bij te wonen? Bekijk dan haar cursus aanbod.

Frederique Pronk

 Lees ook