Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 13 november 2018

Oud-profs willen ervaring delen met jeugd in voetbalschool

Aan ervaring binnen het voetbal geen gebrek: Frank Demouge en Ard van Peppen, twee oud-profs hebben recent een voetbalschool opgericht. Het in Maastricht woonachtige tweetal wil met kennis, opgedaan op het hoogste niveau van Nederland, de jeugd iets extra’s bieden, naast de reguliere clubtrainingen bij amateurverenigingen. Ze zijn ervan overtuigd dat een wekelijkse training bij ‘De Voetbaltalenten’ een meerwaarde is voor de ontwikkeling van de regionale voetbaljeugd.

De één (Frank Demouge, 36) is naar eigen zeggen blij dat ie überhaupt de trap nog kan oplopen (grappend bedoeld) en de ander (Ard van Peppen, 33) moet officieel nog afzwaaien als profvoetballer. Hoewel beide heren nooit in de Nederlandse top speelden, hebben ze wel vaak genoeg tegen grote clubs als Ajax, PSV en Feyenoord gespeeld. Demouge en Van Peppen leerden elkaar enkele jaren geleden kennen bij Roda JC, eerstgenoemde was daar spits, laatstgenoemde de vaste linksback. Demouge vertrok na de meest recente promotie van deze club naar België, om daar af te bouwen als prof, Van Peppen zag na de meest recente degradatie van Roda JC, afgelopen zomer, zijn contract niet verlengd worden. Zijn wens nog minimaal een jaar verder te gaan als professional kreeg geen gehoor; hij vond vooralsnog geen nieuwe werkgever. “Ik verwacht er niet veel meer van. Ik moet echter nog een momentje regelen dat ik naar buiten treed met de mededeling dat ik officieel stop.” Demouge kent deze drempel. “Dat is best nog wel een ding hoor om het stoppen aan te kondigen. Ik ben in de luwte ermee opgehouden, zo’n officieel moment heb ik dus nooit gehad. Omdat ik op een lager niveau in België speelde, wist niemand meer dat ik überhaupt nog actief was.” Ondanks dat ze dan niet meer zelf spelen, willen Demouge en Van Peppen wel iets met hun jarenlange ervaring in het profvoetbal doen. Vandaar dat de twee, die sinds hun Roda-periode in Maastricht wonen, nu met een voetbalschool komen, genaamd ‘De Voetbaltalenten’.

Voetbalschool

De trainingen, die de twee ex-profs sinds september verzorgen, vinden wekelijks plaats op de vrijdagavond op het complex van RKSV Heer (Demouge traint daar ook de spitsen van het eerste elftal), waar De Voetbaltalenten met spelertjes van diverse leeftijden gebruik mag maken van de faciliteiten. Demouge: “We trainen anders dan de kinderen gewend zijn bij hun amateurclub. Er is meer focus op de techniek en de coördinatie van het voetenwerk. Ik houd me meer bezig met de aanvallers, Ard met de verdedigers. We zien dat als iets extra waar die kinderen veel aan kunnen hebben. Ik kan zo’n jochie beter uitleggen hoe hij moet bewegen voor de goal of wegdraaien bij een tegenstander dan zijn trainer die die ervaring niet heeft. Je kunt cursussen volgen wat je wil, maar ervaring overbrengen blijft toch het beste. Ik heb vorig jaar de spitsen bij NEC (Nijmegen) getraind en heb daar veel positieve reacties op gehad.” Demouge geniet dan ook als hij resultaat ziet. “Als ik zie dat een spits dan scoort in het weekend, geeft me dat een goed gevoel. Bij NEC werkte ik onder meer met Sven Braken (Maastrichtenaar en ex-MVV) en Arnaut Danjuma Groeneveld. Laatstgenoemde maakte recent zijn debuut voor Oranje en scoorde inmiddels ook al. Die heeft toch maar mooi een jaar onder mij getraind.” En resultaat zien beide heren nu ook al in de korte tijd met hun voetbalschool. Van Peppen: “De kids zetten echt bizar snel stappen. Van een oefening helemaal niet kunnen, naar het wel onder de knie hebben een uur later. Dat is echt bevredigend werk.”

Kinderen

Demouge en Van Peppen krijgen geregeld de vraag of hun kind wel geschikt is voor de voetbalschool. Want wat als het spelertje volgens de ouders zelf nog geen talent is, hoort hij dan wel bij De Voetbaltalenten? Van Peppen: “Iedereen is een voetbaltalent, alleen ieder op zijn eigen niveau. We werken niet alleen maar met kids die de potentie hebben prof te worden. Bij ons gaat het om stappen zetten. De één doet dat meteen, de ander doet er een maand over. Zolang je maar vooruitgang boekt. Je weet ook nooit wat eruit komt. Ook wij hebben in jeugdelftallen gezeten bij amateurclubs en profclubs. Er valt zo vroeg vaak nog geen peil op te trekken wie het redt als prof. De één komt in een stroomversnelling terecht, de ander loopt tegen een dichte deur aan.” Vooralsnog biedt De Voetbaltalenten alleen nog trainingen, maar in de toekomst hopen Demouge en Van Peppen ook zomerkampen te kunnen organiseren of zo nu en dan een wedstrijd te spelen. “Op een leuke manier met voetbal bezig zijn”, zo verzekert Van Peppen.Lees ook