Wonen in Oud-Caberg

Oud-Caberg: een mooie stadsrand met beschermd dorpsgezicht. Een van de meest gewilde wijken van Maastricht West. Met nog een eigen fanfare en ‘broonk’ (kermis en processie).

Het is een unieke stadswijk vanwege de geslaagde verstrengeling van oud en nieuw. Het oorspronkelijke agrarische dorp is in vele opzichten nog heel herkenbaar aanwezig: eeuwenoude boerenhoeves, huisweides en een groot landbouwgebied in het Lanakerveld bepalen de sfeer. Er zijn nog enkele bloeiende boerenbedrijven, die het oorspronkelijke dorpse karakter verlevendigen.

Tussen de hoeves, maar vooral aan de rand van de oorspronkelijke huisweides, ligt de nieuwbouw. Dit zijn vooral ruime koopwoningen en enkele huurwoningen, gegroepeerd als twee onder een kap of rijtjeswoningen. Ook zijn er enkele kleinschalige appartementsgebouwen met maximaal drie woonlagen.

De buurt is bedoeld als een parkwijk, wat voor een groot deel nog zichtbaar is. Het is een groene, rustige woonomgeving met weinig sociale problematiek. Enkel in de verte, aan de grens met België, zorgen bedrijfsactiviteiten voor enige geluidsoverlast en horizonvervuiling. Toch verstoort dit het positieve woonklimaat nauwelijks; Oud-Cabergers zijn en blijven heel verguld met hun fijne woonbuurt, ze spreken een hoge waardering uit voor hun wijk.

De bevolkingsopbouw is in de loop der jaren wat scheefgetrokken. Er zijn relatief veel ouderen, maar het aantal jonge gezinnen met kinderen groeit de laatste tijd flink. De wijk heeft een sfeervolle en beeldbepalende Rooms Katholieke kerk van ongeveer 150 jaar oud. Ook is er in de voormalige kleuterschool een buurthuis, dat onderdak biedt aan het bloeiende verenigingsleven. Kortom: Oud-Caberg is een prettige woonwijk, waar bewoners graag wonen.

Vind jouw thuis in Maastricht

Wil je gaan kopen? Via Woonplein Limburg kun je zoeken naar een koopwoning in Maastricht.

Wil je liever gaan huren? Een sociale huurwoning vindt je door je in te schrijven bij Thuis in Limburg. Overige huurwoningen vindt je onder andere via Woonpleinlimburg, Marktplaats, Huislijn, Funda, Direct Wonen en Pararius.

Studenten kunnen via Maastricht Housing het kameraanbod in Maastricht bekijken. Tot slot bieden Ad Hoc, Maximus, SAM, Vastgoedbeschermer en Alvast tijdelijke huurwoningen, maar ook atelier- en werkruimtes, aan.