Karin Somers
TIM-verslaggever 13 november 2020

Opera is voor iedereen: vanaf de bank, in je eigen wijk

Opera beleef je allang niet meer enkel in het theater. Zeker nu door corona de mogelijkheden steeds minder worden. Zaterdag kun je vanuit je eigen woonkamer genieten van de opera’s La Voix Humaine en L’Heure Espagnol. Of straks op 16 december. Als Buurtopera Malpertuis de verhalen uit de buurt naar het podium brengt. Opera is namelijk  van en voor iedereen.

Twee werelden
In de wijk Malpertuis lagen ze lange tijd tegenover elkaar: het thuis van Opera Zuid en buurthuis de Buurtbrök. Twee verschillende werelden. Maar hoe verschillend zijn ze eigenlijk? “Kunst gaat in principe om connectie maken met mensen”, stelt Leana Bekker van Opera Zuid. “En dat willen we graag: in contact komen met de mensen uit de wijk. Dat is eerlijk gezegd niet gemakkelijk. Zoiets gaat stap voor stap.” Daar weet Manon Pachen van Trajekt alles van. “We waren twee jaar geleden de Kunstketel begonnen in de Buurtbrök (een samenwerking met Kumulus rondom kunsteducatie, red.). Dat was een groot succes en de locatie werd te klein. Toen heb ik gevraagd of we gebruik mochten maken van het gebouw van Opera Zuid aan de overkant.” Dat idee werd meteen omarmd. De moeders en kinderen van El Habib – vaste bezoekers van de Buurtbrök maakten gemakkelijk de oversteek. Twee werelden kwamen bij elkaar.

Verhalensoep
Maar daarmee ben je er natuurlijk nog niet. Buurtopera Malpertuis wordt opgericht en regisseur Sybrand van der Werf benaderd. Hij vertelt: “Manon deed waar ze een kei in is: verhalen ophalen. Ik wil niet weten hoeveel kopjes koffie zij met mensen heeft gedronken.” Met veel enthousiasme trekt Manon door de wijk. “Ik heb de ingrediënten verzameld waar Sybrand vervolgens mee aan de slag ging.” Sybrand reageert: “Aan mij de taak om dit beeldend en artistiek bij het publiek te brengen. Als regisseur vind ik het zelf ook belangrijk om je te verhouden tot de plek waar je woont en werkt. En hoe geweldig is het als je dat kunt doen met opera?” Ondertussen woedde corona volop en konden de moeders niet meer samen komen in Malpertuis. Manon: “Koken was iets dat hun verbindt. Dus ik ben recepten bij ze gaan ophalen. Van zuurvlees tot couscous. Die hebben ze ingesproken en hier heeft Sybrand vervolgens de achtergrondgeluiden van laten maken voor onze buurtopera.”

Mogelijkheden
Alles zou worden samengebracht in een grote muzikale theatervoorstelling. Maar toen kwam dat vermaledijde virus en werd de verbinding tussen wijk, bewoners en opera een stuk lastiger. Maar Sybrand verliest niet de moed. “We zijn nu aan het kijken naar de mogelijkheden. Dat is natuurlijk afhankelijk van wat er 16 december kan. Wordt het een productie voor 30 mensen, losse een-op-een voorstellingen of moeten we helemaal digitaal gaan?” Hoe dan ook wordt het een unieke gebeurtenis, aldus Sybrand. “Opera is in principe niet heel participatief. Dat we dit toch doen, samen met de wijk, dat zie je niet veel.”

Opera thuis
Terug naar Leana. Komende zaterdag staat er namelijk ook iets unieks te gebeuren. Ver voor corona was Opera Zuid bezig met de double-bill La Voix Humaine en l’Heure Espagnole. Twee voorstelling waarbij de emotionele ontwikkeling van de vrouw centraal staat. De eerste is een afscheidsmonoloog, de tweede een komisch toneelstuk.“Door de beperkingen wilden we eerst een livestream uitzenden in de theaters en filmhuizen. Tijdens de afgelopen persconferentie bleek echter dat dit ook niet mogelijk was.” En dus wordt de livestream online uitgezonden, zodat iedereen gratis vanaf de bank de opera kan volgen. “Het is dus geen opgenomen voorstelling, het is echt live. Er kunnen foutjes worden gemaakt. Sommige spelers vinden het prettig dat het zonder live publiek is, anderen missen de interactie. Maar allemaal zijn ze blij dat ze weer met hun vak bezig kunnen zijn.” Op deze manier komt opera echt bij de mensen thuis, aldus Leana. “Het is voor ons de kans om bij een breder publiek bekend te worden.” En als corona voorbij is en de theaters hun deuren mogen openen, kan iedereen weer komen genieten. Of dat nu in de wijk is of in de stad.

De livestream is zaterdag 14 november vanaf 20.00 te volgen via www.operazuid.nlLees ook