Geerte Courtens
Buurtreporter 22 maart 2019

Openlucht huiskamer Sint Maartenspoort

In de kleine, gezellige buurt Sint Maartenspoort is jammer genoeg geen buurthuis waar bewoners elkaar kunnen treffen. Als alternatief is er – vooral bij goed weer – de buurttuin. Deze buurttuin is een initiatief van buurtbewoners en wordt ook beheerd door de buurt. Het is een bijzondere ontmoetingsplek en daarom noemen we het ook wel de buitenlucht-huiskamer van de buurt!

Een stads-oase
Sinds enkele jaren is een stuk openbaar groen in de buurt Sint Maartenspoort omgevormd tot een echte buurttuin. Achter de huizen aan de Gebroeders Hermansstraat is een bijzondere stads-oase ontstaan. Er staan moestuinbakken waar in de zomer groenten , fruit en kruiden te plukken zijn, een plukweide met wilde bloemen, picknickbanken, en sinds kort is er zelfs een Jeu de Boules baan aangelegd. Kortom, een mooie plek om te vertoeven en om elkaar te ontmoeten. In de beginjaren werd de buurttuin nogal geplaagd door zwerfafval en hondenpoep, en ook het eerste schuilhutje moest helaas afgebroken worden omdat ongenode gasten er voor overlast zorgden.

Iedereen welkom
Toch is deze plek inmiddels een gewaardeerd stukje tuin geworden. Iedereen is er welkom, en op warme zomeravonden zitten buurtbewoners lekker op de picknickbanken met zelf meegebrachte versnaperingen. Een groepje bewoners – versterkt met cliënten van Mondriaan – onderhoudt wekelijks op dinsdagochtend de tuin en andere bewoners houden ’s avonds of ’s nachts een oogje in het zeil.

Ontmoetingsplek
De buurt heeft behoefte aan een ontmoetingsplek , een buurthuis of huiskamer is (nog) niet voorhanden. Vandaar dat de buurttuin ook de uitvalsbasis is voor grotere buurtactiviteiten zoals een rommelmarkt, kindermiddag of de burendag in september. Het buurtnetwerk Us Sint Maartenspoort ondersteunt de buurttuin en ook andere partners in de buurt zoals studentenvereniging SV KoKo en het KCEM dragen deze plek een warm hart toe.

Een buurttuin als bindmiddel, hoe mooi is dat wel niet !Lees ook