Op wereldreis door je eigen buurt

op 11 januari 2017 door Karin Somers TIM-verslaggever

“Als veel mensen allemaal een beetje doen, dan maken ze samen een groot verschil” zegt Juul (15). Samen met zijn zus Puck (13) is hij vrijwilliger bij Serve the City. Ze organiseren etentjes voor vluchtelingen en ouderen, een inzamelactie voor voedselpakketten en klusdagen in de wijk. “Hier leer ik meer dan van een betaald bijbaantje.”

De vader van Juul en Puck werkte als vrijwilliger bij het AZC. Toen een van de bewoners jarig was, vroeg Puck of hij ook een verjaardagstaart had. Het antwoord was nee. Dus organiseerde ze samen met haar vader en broer een etentje. Zo is het idee van een maandelijks familiediner voor vluchtelingen en de vrijwilligers van het AZC geboren.

Serve the city

Het gezin werd vervolgens benaderd door de organisatie van Serve the City. Het doel van deze organisatie is liefde verspreiden en verbinding maken tussen mensen. Ze organiseren onder meer het Community Dinner Ouderen. Ceriel, Juul en Puck vonden hun eigen familiediners zo gezellig dat ze hier ook aan hebben meegeholpen. Juul: “Er zijn best veel eenzame oudere mensen in Maastricht. Door het diner komen ze met anderen in contact en maken gezellig een praatje.”

Waardevol

Wil een jongen van 15 niet liever wat bijverdienen met bijvoorbeeld vakkenvullen in plaats van vrijwilligerswerk doen? “Ik ontmoet nu heel veel verschillende soorten mensen. En ik leer van ze. Dat vind ik meer waard dan een bijbaantje.”

Puck volgt tweetalig onderwijs. Om toegelaten te worden vroeg school of ze in de toekomst naar het buitenland wilde. Puck: “Ik hoef de wereld toch niet over om Engels te leren? In mijn wijk wonen mensen uit allerlei landen. India, Litouwen, Amerika.” Ceriel vult aan: “Ik kan mijn kinderen geen wereldreis bieden, maar hier in de wijk en tijdens de familydiners ontmoeten ze altijd verschillende nationaliteiten. Dat vind ik heel waardevol.”

Porta Mosana serves the city

Eind 2016 hadden Juul en Puck een nieuw idee: een inzamelactie voor pakketten voor de voedselbank. Tijdens een concertavond van Porta Mosana kregen ze het podium om hier iets over te vertellen. “Er zijn in Maastricht zo’n 2900 kinderen die in armoede leven. Als iedereen een kleine bijdrage levert, hebben we zo een pakket bij elkaar” vertelt Juul.

Ceriel: “Doordat een gezin een voedselpakket krijgt, kunnen ze misschien hun kind naar een sport- of hobbyvereniging laten gaan. Zo komen mensen uit hun situatie.” Vanaf woensdag 11 januari worden op Porta Mosana tweewekelijks producten ingezameld voor de drie voedselbanken in Maastricht. “Hopelijk gaan andere scholen dit ook doen!” zegt Puck.

Jij en je wijk

Puck en Juul doen ook mee aan klusjesdagen van Serve the City: “Dan gaan we bijvoorbeeld propjes prikken in de wijk. Zo kom je ook in contact met mensen”. Ceriel: “Mensen zeggen weleens ‘vroeger was het beter’. Maar dat is volgens mij niet zo. Vroeger wist je gewoon wie je buren waren. Door met elkaar in contact te komen, weten we elkaar te vinden en kunnen we elkaar helpen.”

Toekomstdroom

Wat is de droom van de twee tieners? “In 2030 wil Maastricht klimaatneutraal zijn. Hoe mooi zou het zijn als we dan ook armoedeneutraal zijn?” stelt Juul. “We hebben nu gezien hoe snel je een verschil kunt maken.” Juul en Puck zijn met hun vader ook al bij de burgemeester geweest: “Zij was ook erg enthousiast!”

(Door: Stadsreporter Karin Somers)