Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 9 februari 2021

Op weeg nao Vastelaovend 2021: eine groete digitale reijaloet en loere in de kiekoet

Met rasse schreden naderen we het weekend dat normaliter voor veel Maastrichtenaren ‘de drei sjoenste daog vaan ‘t jaor’ zijn. Vastelaovend, want daar hebben we het uiteraard over, moeten we evenwel net zoals zoveel andere evenementen en momenten van importantie een jaartje overslaan. Tenminste wat betreft het massaal vieren. De aanloop naar het volksfeest wordt evenwel met respect voor gemaakte afspraken op tal van manieren gevierd.  Een kleine greep uit een heel groot aanbod vindt u in dit artikel. 

In welke straat dan ook in Maastricht; altijd is er wel een roed-geel-greun veendel te vinden. De kiekoet van veel winkels zijn zoals altijd gewoon versierd. Heel veel zaken in de binnenstad hebben zelfs de winkelruiten op ‘zijn carnavals’ beschermd. Dat laatste is helaas om andere redenen gedaan dan de viering van het aanstaande carnavalsweekend.Met de CV Tempeleers Mestreech voorop proberen tal van carnavalisten, cafés, winkeliers, muzikanten en carnavalsgroepen de komende dagen er iets van te maken. Wat in ieder geval zeker is dat de Vastelaovend 2021 een digitale wordt met vooral huis-tuin-en-keuken rijaloets. 

De Aspergepiepersshow

Een van de grootste evenementen dat digitaal gebracht gaat worden is de Aspergepiepersshow. Het gloednieuwe online-evenementenbureau VIEF – een samenwerking tussen Vivianne Duchateau en entertainer for all seasons Eric Jaspers, produceert namens het illustere gezelschap MVV de Aspergepiepers een avondvullend Vastelaovendsprogramma. Het zal voor de kenners geen verrassing zijn dat Eric Jaspers – rasartiest en oprecht vastelaovendsvierder en ook nog eens lid van deze unieke Maastrichtse groep – de presentatie van deze nu al historische avond en uitzending op zich neemt. 

Vivianne Duchateua zegt over de show die zaterdagavond vanaf 20 uur via een livestream te volgen is: “Laat mij voorop stellen dat alles wat we gedaan hebben en die avond doen ‘coronaproof’ is. De grote uitdaging is vooral om enigszins op deze wijze toch een van de grootste krachten van de Vastelaovend te benaderen: plezier en spontaniteit en samen zijn. Ik denk dat we met de samenstelling van de show alle kijkers – dus Vastelaovendvierders – een plezier gaan doen.” En Vivianne roept ons nog na: “Niet vergeten te melden dat in dit programma ook een belangrijke rol is weggelegd voor diverse Mestreechter Zate Hermeniekes. 

De Aspergepiepersshow wordt in ieder geval een zeer gevarieerd gebeuren. Van live optredens tot videoclips en a la TV-Kantine tal van persiflages. Vief Duchateau: “Vermaak, vertier en humor zijn de ingrediënten voor deze avond. Artiesten, aajd prinse, horeca toppers en een diskjockey zijn via filmpjes dan wel live van de partij. Alles strak georganiseerd maar zeer waarschijnlijk toch overkomen als een grote carnavaleske chaos door host Eric Jaspers.” Wie meer wil weten over deze show klikt op deze link.  

Cafe De Pieter bedevaartsoord van de Onze Lieve Zangeres Zonder Naam 

Tal van Mestreechter cafes hebben met de Vastelaovend hun rotsvaste tradities. Veel daarvan kunnen helaas dit jaar niet worden waargemaakt. Sommigen wel. Zo is cafe De Pieter in het Jekerkwartier al jarenlang een van de carnavalstoppers als het gaat om de meest ludieke en kunstzinnige versieringen, De kunstenaar die daar verantwoordelijk voor is – Pallieter Hutschenmakers – stond deze keer voor een heuse uitdaging. Het interieur dit jaar thematisch beschilderen zou simpelweg zonde zijn, Niemand zou de meesterwerkjes van Pallieter kunnen zien. Deze artiest en Pieter-uitbater Maarten Hamming zijn evenwel niet voor een gat te vangen. Het caféraam van De Pieter doet dezer dagen denken aan de aloude kijkdoos. Wie door het venster gluurt komt terecht in een heuse Zangeres Zonder Naam tempel. Het werd overigens tijd dat Mary Bey eens in Maastricht op deze wijze aanbeden kan worden. Het was in de Limburgse hoofdstad waar ze haar man Sjo Servaes! leerde kennen en – uiteraard in cafés – haar carrière begon. Dus, wie een ommetje maakt met de carnaval: vergaap je dan zeker ook aan deze madonna van het levenslied en zing spontaan: Ach Vaderlief Toe Drinkt niet Meer.

Dress for Succes sjariteit bij De Struys

Is De Pieter het toneel van de kunst en kitsch van de jaren vijftig en zestig; in café In den Ouden Vogelstruys kan vooral naar het nu en later worden gekeken. Uitbater Henri Hochstenbag organiseert met zijn team – dat doen overigens meer cafés – op vrijdagavond 12 februari een online carnavalsquiz. Wie daar aan mee wil doen volg de link achter deze zin. De afgelopen weken werd de gevel van het epicentrum van de Mestreechter Vastelaovend zoals gebruikelijk op zijn carnavals versierd. Dat niet alleen. Het café en de brasserie werden voor deze vastelaovend ‘opgevuld’ met etalagepoppen. Niet zomaar. Natuurlijk, zorgt de aanwezigheid van de verklede poppen enigszins voor een carnavalssfeer. Maar de achterliggende gedachte is er ook een van sjariteit. Zijn de poppen in het cafes ‘verkleijders’, in het restaurant zijn ze op elegant en sjiek. Klaar om naar welk sollicitatiegesprek dan ook te gaan. Dat is de inzet waar Dress voor Succes voor staat. Het landelijke initiatief heeft de afgelopen jaren behoorlijk voet aan de grond gekregen in Maastricht. Het principe van de stichting is simpel: wie op zoek is naar werk heeft er baat bij om – zoals dat heet – representatief ten tonele te verschijnen. In 1874 al schreef Gottfried Keller ‘Kleider machen Leute’. Wie meer wil weten over Dress for Success. Dat de animop voor de digitale vastelaovend groot is blijkt uit deze quiz. Uitbater Henri Hochstenbag: “De termijn om in te schrijven is inmiddels verlopen. We hebben maar liefst 250 deelnemers die deelnemen en dus ook Dress voor Succes ondersteunen. Daar zijn we erg blij mee.” 

De Tempeleers: iedere dag wel met een digitale of andere coronoaproof actie actief

Geen prins, geen Machseuverdrach, geen Boonte Storrem. Dat wil niet zeggen dat de leden van de stadscarnvalsvereniging De Tempeleers op hun handen zitten. Vrijwel iedere dag zijn ze op alle mogelijke manieren in de weer de Mestreechter Vastelavovend in de ‘hearts and minds’ te houden van zoveel mogelijk Maastrichtenaren. En dat lukt qua publiciteit meer dan aardig. En wie alles wil weten van die activiteiten, zoals bijvoorbeeld het verdelen van 444 (4 x 111 dus) carnavals pakketten, kan terecht op de site van ‘die vaan eus’.

En wat te denken van ’t Vastelaovend Hoeskonzèr van Cultura Mosae, Muziekgieterij, Tempeleers en philharmonie zuid!

Op zaterdag 13 februari (via RTV Maastricht) en maandag 15 februari is via onder meer de sites van de organisatoren,  Cultura Mosae , de Muziekgieterij, philharmonie zuidnederland en de Tempeleers een Maastrichts Vastelaovend Hoeskonzèr! te zien en vooral te horen. 

Tom Berghmans van Cultura Mosae begint inmiddels een ervaringsdeskundige te worden van digitale evenementen. Na de ‘Being Home For Christmas’-livestreamconcerten in december, is hij namens Cultura Mosae en de Muziekgieterij opnieuw nauw betrokken bij een streamconcert. Zelf zegt hij daarover: “Ditmaal staat het concert uiteraard volledig in het teken van de Vastelaovend. Dat doen we trouwens in nauwe samenwerking met de Tempeleers en philharmonie zuidnederland. Deze zorgt voor de muzikale omlijsting.”  Voor deze toch unieke productie slaan, zo meldt Cultura Musica,  alle partijen belangeloos de handen ineen.

Tom Berghmans geeft uitleg over het waarom:  “Alle deelnemende  partijen vinden het belangrijk om het Vastelaovends-gevoel tóch bij de mensen thuis te brengen. De Muziekgieterij wordt in carnavalsstijl aangekleed door de Tempeleers.” Liefst  veertien musici van philharmonie zuidnederland spelen coronaproof samen met diverse gastartiesten een keur aan Maastrichtse Carnavalsklassiekers. Andermaal Berghmans: “Het orkest wordt bijgestaan door de winnaars van het MVK 2021: de Köp en Frans Theunisz. En natuurlijk mag Beppie Kraft niet ontbreken. Speciaal voor deze gelegenheid zijn er diverse arrangementen gemaakt door Raymond Spons, slagwerker bij philharmonie zuidnederland. De presentatie is in handen van Jan Janssen.”

Meer info

Carnaval gaat dit jaar niet door. Meer info lees je ook op de website van de gemeente Maastricht.

 Lees ook