Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 8 april 2019

Op visite bij Toon Hermans Huis en grenzeloos genieten bij United World College

Maastricht. Weekendbeeld. Het prille voorjaar nodigt uit om actief te zijn. Tal van organisaties, verenigingen, scholen en instellingen nodigen Maastricht uit een kijkje te komen nemen. Open dagen, doe-dagen en kom-eens-kijken-dagen. Thuis in Maastricht koos afgelopen weekend voor een bezoek aan een open dag van het Toon Hermans Huis en de jaarlijkse ‘International Fair’ van het United World College op de campus in het Geusselt-gebied. Twee totaal verschillende gebeurtenissen met één grote overeenkomst: samen zijn.

Nog nooit in het Toon Hermans Huis van Maastricht (THHM) geweest? Absoluut een keer doen. Wie vreest te worden geconfronteerd met alleen maar leed en verdriet; gooi die angst maar overboord. Dit huis-van-samenzijn of juist in stilte willen verkeren in dit klassieke pand op de hoek Henric van Veldekeplein / Sint Servaasklooster is er echt voor iedereen. Ja, voor mensen met kanker of familie en vrienden geeft dit pand een directe reden. Maar voor wie in de gelukkige omstandigheid verkeert daar geen confrontatie mee heeft heeft het Toon Hermans Huis ook een functie. Al is het alleen maar om eens na te denken om vrijwilligerswerk te doen. Net zo om, zoals bijvoorbeeld afgelopen zaterdag, een lezing bij te wonen over gezond eten. Want zeker voor een van de meest ingrijpende ziektes die een mens kan krijgen geldt heel erg: hoe kunnen we zoveel mogelijk voorkomen dat we welke vorm van kanker dan ook krijgen.

Feit blijft dat schrijven het onderwerp meer beladen maakt dan een bezoek brengen aan het Toon Hermans Huis. Ook deze eerste Open Dag in het voorjaar 2019 gaf weer eens een sfeer dat de het voor veel beladen onderwerp in de dagelijkse warme en transparante sfeer van het huis heel goed bespreekbaar is. Net zozeer kan – in het THHM – de bezoeker allen of in kleine groepjes afstand nemen. In tal van kamers kan door creativiteit, mindfulness of gewoon in de keuken van het huis een tas kervelsop nemen rust worden gevonden. Maar ook samen zingen is een mogelijkheid in het huis waar veel kan en nooit iets moet. En bij een bezoek vergeet vooral niet een kijkje te nemen in het prachtige schildersatelier op de bovenste verdieping van het monumentale pand.

Afgelopen zaterdag kwamen weer veel mensen een kijkje nemen. Wie meer informatie wil over het Toon Hermans Huis Maastricht: neem eerst eens een kijkje op de site van de organisatie.

Van ingetogen naar heel uitbundig was deze zaterdag een fietstocht van een kilometertje of vier. In de prachtige campus van het United World College Maastricht vond de jaarlijkse UWC International Fair plaats. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. En als die jongeren dan ook nog uit zo ongeveer alle werelddelen is je horizon wel heel erg kleurrijk. Wat viel er voor alle aanwezigen veel te genieten op de buitenplaatsen van deze internationale school. Voor de lekkerbekken:  at je het ene moment de wereldbekende Amerikaanse hot dog; iets verderop wisten Russische UWC’ers je te verleiden met plov. De rijst met groente en vlees van de Iwans smaakten net zo goed als de hete hond van de Yankees. 

Behalve eten uit onder meer Afghanistan, India, Noorwegen, Turkije, Spanje, Italië, Israël, Denemarken, Japan, Polen was het voor de bezoekers ook genieten van tientallen prachtige klederdrachten. Van klassieke mooi Kroatisch tot kleurrijk Ghanees, van heel traditioneel Scandinavisch, Pools en Russisch werd je tien meter verderop weer verrast door een Creoolse mode-uiting door een jonge dame uit Guadeloupe. En als al die culturen dan samen de dansvloer opgaan wordt het feest van verbroedering en verzustering compleet. Want dat is nu eenmaal de absoluut meest aantrekkelijke kracht van dit onderwijs: trots op eigen cultuur en land gaat zonder forcing hand in hand met respect voor welke medemens dan ook; inclusief zijn of haar typische gebruiken.

Het zou absoluut niet verkeerd zijn als het United World College deze jaarlijkse fair ook een dag lang naar buiten bracht en Maastricht trakteerde op deze internationale fair op het Vrijthof of de Markt.

 

 

 

 Lees ook