Meyke Houben
11 april 2019

Op de fiets of tandem voor KWF

Sportactiviteiten voor studenten zijn er al genoeg in Maastricht. Maar een wielerwedstrijd was er nog niet. Daarom organiseerde Maastrichts Damesch Genootschap Linque er een tijdens het lustrum twee jaar geleden. Op 13 april gaat de Green & Gold race op herhaling, alleen zijn de opbrengsten deze keer voor KWF Kankerbestrijding.

Ze zitten aan de honderd inschrijvingen. Een mooi getal, maar het worden er nog meer, weten Merel Janssen en Marjolein Stronkhorst van MDG Linque. Via hun persoonlijke netwerk, Facebook en posters hebben de leden van Linque reclame gemaakt voor de fietsrace. “Ons dispuut maakt deel uit van studentenroeivereniging Saurus”, vertelt Marjolein. “Deelnemers hebben we geworven onder de leden en oud-leden, maar ook bijvoorbeeld ouders van leden doen mee. We hebben het voordeel dat veel roeiers ook fietsen, dus er is genoeg animo.”

Bij de voorbereidingen van de tocht, besloten de dames van Linque dat ze de opbrengst wilden besteden aan een goed doel. Marjolein: “We werden het meteen eens over KWF Kankerbestrijding. Omdat bijna iedereen in zijn omgeving wel te maken heeft met iemand die kanker krijgt.”

Voor de wedstrijd zijn twee routes uitgezet. Merel: “Sportievelingen fietsen een route van 60 of 80 kilometer. Die voert onder meer over de Cauberg, dus dat is best pittig. Wie iets minder sportief is, kan 25 kilometer afleggen op een tandem. Als extra wedstrijdelement hebben we aan deze route een fotozoektocht gekoppeld.”

Speciaalbier

In vergelijking met de vorige editie zijn er nu enkele nieuwe onderdelen toegevoegd aan het evenement. Wie niet mee wil fietsen, maar toch een bijdrage wil leveren aan KWF, kan na afloop van de tocht bij Saurus terecht voor een speciaalbierenborrel. En de dames van Linque maken ook nog een pastasalade, waar liefhebbers zich tegen betaling van 3 euro (“een studentenprijsje”) voor kunnen inschrijven. Marjolein: “Er was geen draaiboek van de vorige Green & Gold race, dus we hebben ons compleet eigen programma gemaakt. Gelukkig hebben we hulp van een aantal sponsors. Zo kunnen we de kosten laag houden, en tegelijkertijd krijgt het evenement daardoor een professionele uitstraling.”

Merel en Marjolein hopen dat de Green & Gold race een jaarlijks terugkerende traditie wordt. “In ons dispuut zitten studenten van verschillende lichtingen. Als wij er niet meer zijn, kunnen anderen het overnemen.” Maar eerst maar eens de wedstrijd van zaterdag. “Voor ons is de dag geslaagd als iedereen het leuk vond en als mensen volgend jaar weer mee willen doen. Elk jaar een groeiend aantal deelnemers, dat zou mooi zijn.”

www.mdglinque.nl/green-and-gold-raceLees ook