Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 11 november 2020

Op de 11e van de 11e op het Vrijthof genieten van een boek, zon en vallende herfstbladeren

Aan de gevel van café In den Ouden Vogelstruys wapperen in een rustig herfstbriesje de ‘roed-geel-greun vastelaovend veendels’. Noblesse oblige; de roemrijke kroeg aan het Vrijthof is een van de bakermatten van het Mestreechter en ook Limburgse carnaval. Deze ’11e vaan de 11e’ komt de start van het carnavalsseizoen evenwel in de Limburgse hoofdstad niet veel verder dan de symboliek in deze driekleurige drapeaus. Op het plein waar jarenlang de start plaatsvond van het volksfeest geen tienduizenden feestvierders. In de zon zit een Engels sprekende man op een stoeltje te genieten van de zon en een boek. Omringt door okergele herfstbladeren. Aan zijn lijf geen polonaise.

De kans op een mooiere 11e van de 11e de komende jaren zal niet makkelijk te evenaren zijn. Die van 2020 levert urenlang veel zon en aangename temperaturen op. Perfect weer om urenlang te feesten na het startschot van het carnavalsseizoen. Niet in Maastricht, maar ook elders in de provincie Limburg is van een carnavalssfeer geen sprake. Toch in ieder geval niet massaal. Het waarom hoeft niet verder te worden uitgelegd. Hier en daar hoor je toch carnavalsmuziek. Diverse Limburgse en lokale radiostations laten de bekendste vastelaovendsleedsjes horen. Het levert toch een beetje een sfeer van ‘iech wil wel mer iech kin neet’. Goed bedoeld is het in ieder geval en de 100 procent-vierders zullen er best wel mee in hun nopjes zijn.

Jarenlang heeft de Sjeng Kraft Kompenei een daverend 11e van de 11e feest verzorgt op het Vrijthof. Verleden jaar verkaste het Limburgse feest naar het MECC. Een tussenoplossing om de tienduizenden feestvierders te ‘scheiden’ van de ook massaal aanwezige Belgische bezoekers die hun vrije dag (Wapenstilstand Wereldoorlog I) in hartje Maastricht komen doorbrengen.

Rond het middaguur ontbreken deze woensdag – ondanks de prachtige weersomstandigheden – beide groepen. Weliswaar zeggen diverse detailhandelaren nog wel best veel Belgen op bezoek te hebben gehad. Het zijn er door de coronacrisis en het strenge advies niet te reizen vele malen minder dan op een normale 11e van de 11e.

Wellicht heeft de Engels sprekende genieter van zon en boek van dit alles geen weet. Net zoals een dag eerder zit hij in een regisseursstoel bij een van de klassieke lantaarnpalen bij de Hoofdwacht. Zo nu en dan dwarrelt een goudgeel herfstblad naar de rand van zijn tijdelijke territorium. Zou de klassieker Autumn Leaves (origineel : Nat King Cole 1956) in hem opkomen?

Ter hoogte van de terrassen aan de oostzijde van het Vrijthof krijgen de bladeren van de platanen geen kans om op natuurlijke wijze afscheid te nemen van 2020. De firma Boomtechniek snoeit de takken en daarmee het nog vele loof in hoog tempo tot kale bomen. Een noodzakelijk kwaad om de bomen in breedte en hoogte in toom te houden; maar ook om de duizenden led-lichtjes – door Avontuur Limburg B.V. in de bomen aangebracht – rond de feestdagen in december iets van een feestelijke lichtsfeer te geven. Tijd om deze 11e van de 11e dan toch even de luisteren naar Angelina Meijer’s Daan goon de lempkes aon. Lees ook