Romain Groenen
15 oktober 2019

“Onze passie voor koken en eten sluit naadloos aan op ons vrijwilligerswerk”

Sociaal restaurant Vorkje Prikken verzorgt 2 keer per week een voor iedereen betaalbaar 3-gangenmenu, in het mooie restaurant van The Masters Home & Wijkhuis op Hoogfrankrijk 27. “Wij vinden dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om ongeacht leeftijd, achtergrond, geaardheid en inkomen te genieten van een heerlijke en gezonde 3-gangenmaaltijd in een gezellige sfeer en mooie omgeving tegen een heel lage prijs”, lichten Marianne Beuken en Tanja Ploch van Stichting Vorkje Prikken toe.”

Beide dames zijn bestuurder van de Stichting en vormen samen de dagelijkse leiding. Na hun pensioneren waren Marianne en Tanja getriggerd om vrijwilligerswerk te gaan doen. Via via maakten ze kennis met de keuken en restaurant van Vorkje Prikken. Marianne: “Wij hebben een afspraak gemaakt met Sonja Berkes, de oprichtster en toenmalig directeur. Door haar zijn wij geïnspireerd geraakt en samen met haar met veel passie en plezier aan de slag gegaan. Alleen bleek al snel dat Sonja ernstig ziek was en wij twee steeds meer taken van haar over moesten nemen. Na het overlijden van Sonja in februari dit jaar, werd duidelijk dat zowel het team als de gasten van Vorkje Prikken absoluut niet wilden dat het initiatief dat Sonja zo mooi had opgezet, zou stoppen. Dus op aandringen van onze collega’s en gasten hebben Tanja en ik toen besloten de Stichting Vorkje Prikken over te nemen en voort te zetten.”

Passie voor eten en koken

“Wij zijn allebei met pensioen en vanuit maatschappelijke betrokkenheid vinden wij het belangrijk om onze vrije tijd aan een goed doel te spenderen”, licht Marianne toe. “En aangezien wij beiden een passie hebben voor koken en eten, sloot Vorkje Prikken daar volledig bij aan.” Op de vraag hoeveel tijd ze kwijt zijn aan hun vrijwilligerswerk antwoordt Tanja: “Als je naar alle werkzaamheden kijkt die er voor ons bij komen, dan is Marianne (voorzitter en chef in de keuken) in de weken dat het restaurant geopend is zo’n 20 uur per week bezig en ikzelf, onder andere als penningmeester, ook zo’n 14 tot 20 uur. Wij zijn beiden financieel onafhankelijk en vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid vinden wij het niet nodig hiervoor een vergoeding te vragen.”

Creëren restaurantgevoel

Stichting Vorkje Prikken ontving in 2019 een subsidie van de gemeente Maastricht. “Ons eerste doel is geweest om na het overlijden van Sonja alle voorkomende werkzaamheden in kaart te brengen en inzicht te krijgen in de financiële situatie en alle openstaande acties en bestuurstaken die bij de Stichting horen”, licht Tanja toe. “Daarna zijn we begonnen om voor onze doelgroepen een mooi restaurantgevoel te creëren. Anders dan voorheen brachten wij het kookniveau en de presentatie van het restaurant en de borden naar een hoger niveau. Daarnaast hebben wij nieuwe vrijwilligers aangetrokken en contacten gelegd met relevante samenwerkingspartners waaruit na het zomerverlof verschillende projecten zullen opstarten. De doelgroepen die wij daarbinnen willen betrekken zijn mensen met armoede, eenzame mensen, mensen met beperkingen en laaggeletterdheid, statushouders en kinderen en/of volwassenen in moeilijke omstandigheden. De tussenbalans laat zien dat wij een stijgend aantal gasten mogen ontvangen. Ook zien we dat meerdere gasten regelmatig terugkomen waardoor er sociale betrokkenheid en samenhang ontstaat. Op dit moment zijn onze gasten de enige en beste PR voor ons restaurant. Maar niet alleen onze gasten zijn heel belangrijk voor ons, ook ons team van vrijwilligers krijgt alle aandacht om zich optimaal te ontwikkelen en om met plezier deel te nemen aan onze kooksessies.”

Ontmoeten staat centraal

“We stellen wekelijks een gevarieerd menu samen”, vertelt Tanja. “We kopen de producten dezelfde ochtend vers in en ’s middags koken we gezamenlijk met het vrijwilligersteam. Dat bestaatgemiddeld uit 6 tot 7 personen. Vanaf 17.30 uur ontvangen wij onze gasten en om 18.00 uur dineren wij samen aan lange tafels. We besteden veel aandacht aan de presentatie; ieder gerecht krijgt zo een restaurantwaardige uitstraling.” Marianne vult aan: “In ons restaurant staat het ontmoeten centraal. Iedereen leert er andere mensen kennen. Zo breid je makkelijk je contacten uit. Ook de bewoners van Het Masters Home & Wijkhuis, die ‘anders’ ontwikkeld zijn, schuiven regelmatig bij ons aan en zoeken gezelligheid bij ons. Dankzij subsidies en donaties is onze stichting in staat tarieven te rekenen die voor een ieder betaalbaar zijn. Het terugdringen van armoede heeft bij ons een hoge prioriteit en daarom zijn onze prijzen aangepast aan de situatie van onze gasten. Te beginnen bij € 2 per persoon tot maximaal € 7. Gezinnen betalen € 4,50 voor alle familieleden, ongeacht het aantal. Gemiddeld bezoeken 25 tot 35 personen onze kookavonden. En soms sluiten mensen aan die gebruik maken van de wijk- en vergaderfunctie van de locatie en sluiten aan voor (een deel van) de maaltijd. Het aantal kan dan oplopen tot wel 70 tot 80 gasten!”

Meerwaarde

“Wat de meerwaarde is van ons vrijwilligerswerk voor onze gasten? Dat is niet in een woord te vangen”, sluit Tanja af. “Een vaste groep gasten ontmoet elkaar hier regelmatig 1 of 2 avonden in de week om samen lekker en gezond te eten. We zijn een rolstoel-, slechtziend- en dieetvriendelijk restaurant. Onze vrijwilligers doen daarbij maatschappelijk betrokken werk met mogelijkheid van extra ondersteuning om gewenste leerervaring op te bouwen.” Marianne vult aan: “En niet in de laatste plaats creëren we een ontmoetingsplek waar begrip en acceptatie voor elkaars leefwereld een plek kan krijgen. Begrip, hulpvaardigheid en solidariteit zijn daarbinnen belangrijke uitgangspunten. We krijgen positieve reacties van de deelnemers. Ze waarderen onze kookkunsten en de extra aandacht die er is voor tafelaankleding en presentatie van de gerechten. Maar beslist ook de gezellige informele en ongedwongen sfeer.”

Stichting Vorkje Prikken is nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Iets voor jou? Stuur dan een mailtje naar vorkjeprikken.info@gmail.com.

 

Foto’s: Aron Nijs



Lees ook