Hans Moleman
TIM-verslaggever 11 juli 2020

Ontmoetingswinkel opent in Scharn

Een ‘Ontmoetingswinkel’, zo noemt het Leger des Heils zijn nieuwe vestiging in Scharn. Je vindt er tweedehandskleren voor een prikkie, de koffie en thee zijn gratis. Sociaal contact, daar draait het om. Buurtnetwerk Scharn, al lang op zoek naar een eigen huiskamer, wil erop inhaken.

Warm ingeklemd tussen Frituur Martha en Sate-speciaalzaak June, heeft midden in de coronatijd een bijzondere winkel de deur geopend: de Ontmoetingswinkel Maastricht. ‘Gratis koffie en thee’, werft een bordje. En nog wel beetje extra afstand houden, svp.

Stamtafel

Door het raam van het winkelpand, dat jaren leeg stond, pieken twee markant geklede paspoppen. Daarachter twee lange rekken met goed gesorteerde tweedehandksleding, een stabarretje, en achter in de winkel prijkt een grote stamtafel.

De Ontmoetingswinkel is een initiatief van het Leger des Heils, maar dat valt verder nauwelijks op. Alleen de grote poster die de wand bij de koffiebar siert biedt een hint naar de wortels ervan. Daarop is, in volle actie op straat tussen de mensen, een vrouw te herkennen die tal van mensen nog kennen als majoor Bosshardt, het markante in 2007 op 94-jarige leeftijd overleden gezicht van het Leger.

Vrijwilligers

De officiele opening van de Ontmoetingswinkel aan de Adelbert van Scharnlaan is voor eind augustus gepland, maar de winkel ging in juni al voorzichtig open. Vier middagen per week, op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag, is iedereen er welkom voor een praatje.

Mensen komen makkelijker binnen om te kijken of er bij de kleren en schoenen iets van hun gading is.  ‘We merken dat het werkt’, vertelt Eline Boersema, die namens het Leger de coordinator is van de meer dan vijftien vrijwilligers die de nieuwe winkel draaiende houden.

Huiskamer

Scharn had als enige wijk in Maastricht-Oost nog geen eigen buurtcentrum annex huiskamer, dus wat dat betreft heeft de Ontmoetingswinkel een niche gevonden. De eerste buurtbewoners hebben de winkel inmiddels al ontdekt, zo blijkt op een dinsdagmiddag begin juli.

Ook het buurtnetwerk Scharn is blij met de winkel. Marie-Louise Knols, de nieuwe voorzitter van het buurtnetwerk, heeft contact gezocht om te zien of de grote stamtafel aan de Adelbert van Scharnlaan D5 na de zomer een of meer  keren per maand kan dienen als nieuwe eigen huiskamer van het netwerk voor de wijk.

Die eigen plek is een lang gekoesterde wens van het buurtnetwerk. Zodra erover afspraken zijn gemaakt volgt daarover bericht op de facebookpagina van buurtnetwerk Scharn.

Dakloos

De meeste mensen kennen het Leger des Heils in Maastricht waarschijnlijk van de dak- en thuislozenopvang aan de Groene Loper. Daar is ook ‘Bij Bosshardt’, een inloopplek voor buurtbewoners en andere belangstellenden.

De Ontmoetingswinkel is een nieuw concept dat inmiddels in diverse steden draait, met als doel de samenhang en het sociale contact tussen wijk- en stadsgenoten te stimuleren. De Ontmoetingswinkel in Maastricht is de vijfde in het zuiden van het land, na Heerlen, Geleen, Roermond en Brunssum.

 Lees ook