Sandra Schols
TIM-verslaggever 26 maart 2021

Ondernemen in coronatijd: overleven dankzij creativiteit en doorzettingsvermogen

Het zijn pittige tijden voor ondernemers in Nederland. Ook in Maastricht zijn de consequenties, naar aanleiding van diverse maatregelen, sterk voelbaar. Met net een pittige, tweede lockdown achter de rug, beginnen sommige ondernemers weer een beetje op te krabbelen. De agenda’s staan weer vol en de klanten staan (spreekwoordelijk) in de rij om zo snel mogelijk geholpen te worden. Patricia Perez van Tattoo Perez en Nico Lardinois, van verkeersschool Creemers-Belfort zijn blij dat ze weer aan de slag mogen.

Nico Lardinois, zijn zoon Boy en daarnaast nog vijf rijinstructeurs zitten inmiddels zeven dagen per week in de auto. “Omdat wij onder de contactberoepen vallen, hebben ook wij veel hinder ondervonden van de lockdown. We hebben langere wachttijden en om die ‘verloren’ tijd een beetje in te halen moeten we nu alle zeilen bijzetten”, legt Nico uit. “De eerste lockdown hadden we wel zien aankomen. De tweede eigenlijk niet. Dat was een harde klap. We vrezen een eventuele derde keer. Er waren geen inkomsten en helaas konden wij geen beroep doen op een tegemoetkoming. Dan is er dus gewoon een poosje geen inkomen. Dat is pittig. Gelukkig hebben we deze tijd wel goed kunnen benutten. Onlangs verhuisden wij naar een ander pand. We hebben zelf flink geklust en alles naar eigen wens kunnen maken. Dat was een positieve wending. Die kosten hebben we weer wat kunnen besparen. Het hele team heeft meegeholpen, zo leer je elkaar ook eens op een andere manier kennen.” 

Kosten lopen door 

Ook Patricia Perez moest in december, voor de tweede keer, de deuren van haar tattooshop in Caberg sluiten. “Dat was weer flink balen. Tatoeëerders werken al jaren met hele strenge hygiëne-eisen. We droegen altijd al mondkapjes en handschoenen om zo hygiënisch mogelijk te werk te gaan”, aldus Patricia. “Veel van mijn klanten konden dan ook niet begrijpen dat ook ik de deuren moest sluiten. Je staat op dat moment gewoon machteloos en moet je houden aan de regels. Ook al weet je dat alle richtlijnen strak nageleefd worden. Toen we onlangs weer aan de slag mochten, stroomden de verzoeken weer binnen. Daar ben ik heel erg blij om. Je bent als ondernemer aangewezen op je eigen inkomsten. Die waren er gewoon heel lang niet. Naast de kosten van de zaak, zoals huur, gas, licht, water, inkoop etc, heb ik ook een gezin. Ook daarvan lopen de kosten gewoon door. We hebben het gered, maar het waren spannende weken.”

Creativiteit in moeilijke tijden

Waar de rij-instructeurs van Creemers-Belfort zelf aan het klussen sloegen en zo dus kosten konden besparen, bedacht Patricia Perez een manier om tóch iets van inkomsten te generen. “Ik ben cadeaubonnen gaan verkopen met een hogere waarde dan waar de klanten voor betaalden. Ik had op die manier toch iets van inkomsten en de klanten kunnen een hoger bedrag spenderen. Je gaat creatief om met de mogelijkheden. Als ondernemer moet je jezelf ook telkens blijven uitdagen.” Nico en Patricia zijn blij dat ze hun beroepen weer mogen uitoefenen. “Naast de inkomstenderving voor ons, is het ook ontzettend balen voor de mensen die, in ons geval, rijlessen willen volgen. Denk hierbij niet alleen aan de jongeren die heel graag hun papiertje halen om eindelijk zelf de weg op te kunnen, maar ook aan de mannen én vrouwen die beroepsmatig bij ons komen lessen. Alles kwam ineens tot stilstand”, aldus Nico. Beide ondernemers zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Laten we nu hopen dat een derde lockdown uit blijft, de rest van Nederland ook snel weer ‘normaal’ mag functioneren en wij gewoon onze mooie beroepen kunnen blijven uitoefenen.”

 

Foto’s Creemers-Belfort / Sandra ScholsLees ook