Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 5 februari 2019

‘Oetrope’ Stadsprins bewijst: Mestreechter Vastelaovend springlevend

Ieder jaar opnieuw duiken de verhalen her en der de kop op. Altijd gaan er wel weer stemmen op die verkondigen dat de ‘Mestreechter Vastelaovend neet mie is wat ’t gewees is’. Afgelopen zondag op de Markt werd dit ‘alternatieve feit’ twee keer gelogenstraft. En tellen we het enthousiasme van de stadsprins 2019 Armand I en een zeer waarschijnlijke prins van ergens tussen 2045 en 2055 mee dan kun je net zo hard ook roepen dat dit unieke culturele feest ‘noets verlore geit’. Kijk naar deze reportage van Weekendbeeld en zie hoe Mestreech en Vastelaovend ook anno nu nog steeds een heilige twee-eenheid is.

De nieuwe preses van de Tempeleers – Bastiaan Klomp – is in het dagelijks leven een ervaren directeur in de wondere wereld van de leisure dienstverlening. Dat woord rijmt niet voor niets op pleasure. En Klomp is – es Mestreechter gamin en aajd-stadsprins – ook nog eens ervaringsdeskundige van de Mestreechter Vastelaovend. Hij weet dus als geen ander dat plezeer weer goed klinkt bij onder mie beer, meer, zeedeleer en neet de vergete Mestreechteneer. Zondag – luttele minuten voor Armand Peereboom het levenslicht zag als Stadsprins Armand I – liet hij het volk van Maastricht weten dat een ruime meerderheid van de inwoners van Maastricht (60 procent) de drei zwoer daog als belangrijkste culturele evenement van het jaar beschouwd. Normaal gesproken doet het er niet zo veel toe wat een voorzitter van de Tempeleers te melden heeft voorafgaand aan ’t Benkelik Momint. Deze opmerking leverde evenwel zelfs gejuich op. Zo is de rechtgeaarde Maastrichtse chauvinist dan ook wel weer.

Nog belangrijker evenwel dan dit door onderzoek naar voren gebrachte feit was toch evenwel veel meer de massale opkomst op die zondag 3 februari 2019. Het blijft altijd moeilijk om een perfecte schatting te maken. Maar met wat hulp van gemeente, politie en Tempeleers kwam Thuis in Maastricht tot de conclusie dat tussen de 10 en 15 duizend mensen op ‘oetrope vaan Stadsprins 2019‘ naar de Markt en omgeving waren getogen.

Zij zagen en hoorde daar overigens niet alleen een enthousiaste Armand I over het podium vege en springe. Een klein kwartiertje voor de joyeuze entree van Ziene Hoege Hoeglöstigheid konden kenners een toekomstige stadsprins (ergens tussen 2045 – 2055 ?!) voor het stadhuis zijn eerste serieuze warming up doen. Zoals gebruikelijk werd voor de nieuwe prins onder zijn mombakkes vandaan kwam nog afscheid genomen van de stadsprins van het afgelopen jaar. Prins Rolam I en zijn familie stond nog een keer in de spotlights van de Tempeleers. Dus ook zoontje Vic. Op het lijflied van zijn pa – Gewoen e Vastelaovendsleedsje – liet hij zijn bekwaamheden zien als ‘dee us veurgeit met de Vastelaovend’. 

Thuis in Maastricht blikt een deze reportage met flink wat foto’s nog een keer terug naar die heerlijke zondag 3 februari. De eerste van nog heel dagen vol Vasteloavends sjevraoje voor stadsprins Armand I en Vastealovendvierend Volk vaan Mestreech. 

 Lees ook