Nieuwe verharding voor sommige stoepen en parkeervakken

Op verschillende plekken in de stad brengen we rondom de bomen bij  parkeervakken en stoepen een andere verharding aan. De wortels van bomen drukken tegen de verharding. Daardoor ligt de bestrating ongelijk. Dat zorgt voor onveilige situaties.

foto van straat en boom en stenen

Aanleiding

Boomwortels drukken de bestrating of het asfalt omhoog. Dat noemen we wortelopdruk. Het zorgt voor onveilige situaties: mensen kunnen struikelen. We pakten de afgelopen 2 jaar al de nodige plekken aan en zetten hier de komende tijd dus ook stevig op in.

De aanpak

Laeven Infra voert de werkzaamheden uit. We vervangen de bestrating door een ander materiaal: door een gebonden halfverharding. Die bestaat in 2 kleuren: rood en grijs. Soms heeft die verharding dus bijna dezelfde kleur als de huidige bestrating, maar soms wijken we ook bewust af. We hebben deze verharding vorig jaar al uitgeprobeerd in een deel van de Wilhelminasingel.

foto van boom en wortels van een boom en een straat

Waar wordt gewerkt?

Wilhelminasingel

We beginnen begin juli in de Wilhelminasingel. In de Wilhelminasingel wordt vooral de bestrating in de schuine parkeervakken omhoog gedrukt door de wortels van de bomen. Daar duren de werkzaamheden ongeveer 4 weken. We werken tussen 7.30 en 16.30 uur uitgevoerd. Panden blijven bereikbaar. Fietsers en voetgangers kunnen gewoon langs de werkzaamheden. Autoverkeer kan er wel langs maar met vertraging en we raden autoverkeer aan een andere route te kiezen.

Andere plekken

Na de zomer werken we op andere plekken in de stad: we gaan aan de slag in Daalhof en De Heeg. Als we in uw straat aan de slag gaan, krijgt u een brief met meer informatie.

foto van boom een stoep stenen en kiezel en mannen in oranje pakken die aan het werken zijn
foto van boom en kiezelstenen en mannen in oranje pakken

Beter voor boom

Bij de parkeervakken in de Wilhelminasingel is in maart vorig jaar een proef uitgevoerd met de halfverharding. Uit onderzoek blijkt dat de halfverharding helpt tegen wortelopdruk en ook beter is voor het behoud van de bomen. Want de halfverharding laat meer water en lucht door en dat is beter voor de bomen. Ook is de halfverharding 100 procent natuurlijk en CO2-neutraal.

Contact

Vragen?  U kunt mailen of bellen met de gemeente via post [at] maastricht.nl of 14 043. Wilt u zelf schade aan de weg melden? Dat kan via https://www.gemeentemaastricht.nl/schade-aan-wegen-melden