Nieuwe verharding en nieuw groen

Op verschillende plekken in de stad brengen we rondom de bomen bij  parkeervakken en stoepen een andere verharding aan. Of we halen de verharding voor een deel weg en leggen er gras of zetten er planten neer. De wortels van bomen drukken tegen de verharding. Daardoor ligt de bestrating ongelijk. Dat zorgt voor onveilige situaties.

foto van straat en boom en stenen

Aanleiding

Boomwortels drukken de bestrating of het asfalt omhoog. Dat noemen we wortelopdruk. Het zorgt voor onveilige situaties: mensen kunnen struikelen. We pakten de afgelopen 2 jaar al de nodige plekken aan en zetten hier de komende tijd dus ook stevig op in.

De aanpak

Laeven Infra voert de werkzaamheden uit. We vervangen op sommige plekken de bestrating helemaal door een ander materiaal: door een gebonden halfverharding. Die bestaat in 2 kleuren: rood en grijs. Soms heeft die verharding dus bijna dezelfde kleur als de huidige bestrating, maar soms wijken we ook bewust af. 

Op andere plekken vervangen we de bestrating ook voor een deel door gras of planten. 

foto van boom en wortels van een boom en een straat

Waar en wanneer wordt gewerkt?

Als er in je straat gewerkt wordt, dan ontvang je een brief met meer informatie. Tussen 7.30 uur en 16.30 uur is een deel van de straat afgesloten voor auto's, motors en bromfietsers en zijn bepaalde parkeervakken niet beschikbaar. Je pand blijft bereikbaar. We werken in de komende maanden aan nieuw groen onder andere op de volgende plekken: 

  • Alesiahof
  • hoek Sandersweg – Fort Willemweg
  • Pater Lemmensstraat
  • Titanenhof
  • Kast. Bleienbeekstraat
  • Pomonahof
  • Ponjaardruwe
  • Caeserhof
  • Manshaag
foto van boom een stoep stenen en kiezel en mannen in oranje pakken die aan het werken zijn
foto van boom en kiezelstenen en mannen in oranje pakken

Beter voor boom

Uit onderzoek blijkt dat de halfverharding helpt tegen wortelopdruk en ook beter is voor het behoud van de bomen. Want de halfverharding laat meer water en lucht door en dat is beter voor de bomen. Ook is de halfverharding 100 procent natuurlijk en CO2-neutraal. 

Door te vergroenen met planten of gazon helpen we het milieu en het helpt om wateroverlast te voorkomen.

Contact

Vragen?  Je kunt mailen of bellen met de gemeente via post [at] maastricht.nl (post[at]maastricht[dot]nl )of 14 043. Wil je zelf schade aan de weg melden? Dat kan via https://www.gemeentemaastricht.nl/schade-aan-wegen-melden