Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor dertien amateurclubs

op 17 september 2018 door Stephan Van Appeven TIM-verslaggever

Komend weekeinde begint voor de Maastrichtse amateurclubs het echte werk. Na drie zondagen met bekerduels is het dan tijd voor het begin van de competitie. De dertien verenigingen strijden op diverse niveaus dan weer om de keiharde punten.

Dertien Maastrichtse amateurverenigingen met elk hun verwachtingen en ambities voor het eerste elftal. Ze zitten verspreid over vier klassen, van de tweede tot en met de vijfde. Want in de hoogste amateurklassen heeft Maastricht al jaren geen vertegenwoordiging meer. RKSV Heer, VV Scharn en Geusselt Sport zijn de kartrekkers in de stad: zij komen uit in de tweede klasse. Alle drie hebben ze de wens zich aan het eind van het seizoen de beste amateurclub van de stad te mogen noemen. Edwin Hermans, trainer van RKSV Heer, hierover: “Qua rivaliteit willen we zeker boven Scharn en Geusselt Sport eindigen, maar of dat reëel is, valt te bezien. Die onderlinge duels zijn echter wel de krenten in de pap. Dat moeten vermakelijke wedstrijden worden.” Aan de hand van Hermans, die een verleden heeft in het profvoetbal bij onder meer MVV, Fortuna Sittard en De Graafschap, promoveerde Heer vorig seizoen naar de tweede klasse. “We zijn vorig jaar uit een onmogelijke positie kampioen geworden. We stonden op een gegeven moment elf punten achter op SCM. Dat was wel een kroon op ons werk.” Van een promovendus kun je niet zomaar verwachten dat die bovenin makkelijk meedraait in een hogere klasse. Dat benadrukt Hermans dan ook. “Ons doel is toch vooral handhaven. Van daaruit kijken we verder. We willen wel echt voetballen en ons niet elke week ingraven. We gaan ons aanpassen aan wat een wedstrijd van ons vraagt. Als een tegenstander echt beter is, moeten we een bepaalde formule toepassen zodat we toch kunnen winnen”, zo legt Hermans uit. Hij heeft in ieder geval Danny Schreurs bij hem in de spits lopen, die zowel op profniveau als bij de amateurs altijd veelvuldig scoort. Verder trok RKSV Heer een waslijst aan nieuwe spelers aan. Bekende namen in het Maastrichtse amateurvoetbal als Kenneth Ravesteijn, Leroy Penders, Guido Valcq, Giovanni Wijns en Thomas Pattiwael versterken onder meer Heer.

Geusselt Sport

Ook bij Geusselt Sport staat een ex-profvoetballer als trainer voor de groep. Jordy Reneerkens, die actief was bij Roda JC en Fortuna Sittard, is nieuw en komt over van het Valkenburgse Walram, waarmee hij de nacompetitie haalde en kampioen werd. Geusselt Sport zelf, dat de jaren ervoor het ene na het andere succes boekte, komt uit een slecht jaar. De spelersgroep klikte niet met toenmalig coach Rob Delaheye, waar halverwege het seizoen afscheid van werd genomen. Reneerkens: “Mijn insteek is het om de club weer naar boven te liften, een bepaald voetbal-DNA, waar Geusselt Sport om bekendstaat, er weer in te krijgen.” De voorbereiding verliep echter alles behalve ideaal. Geusselt Sport kreeg een enorme klap te verwerken toen eind augustus de vriendin van speler Chassy Lewerissa plots kwam te overlijden. Het had een serieuze impact op de hechte spelersgroep. “Dan blijkt dat er toch wel belangrijkere dingen zijn in de wereld dan voetbal. De club bleek een echte gemeenschap, waarvoor mijn complimenten. Ik heb ook ruimte ingebouwd voor mijn spelers om dit te verwerken. Voor de één betekent dat tegen een bal aantrappen en toch twee keer per week trainen, de ander wilde liever bij die familie zijn”, aldus Reneerkens. Maar toch gaat de belangrijkste bijzaak in het leven, voetbal, ook bij Geusselt Sport verder. Hoewel Reneerkens toegeeft dat zijn binding in de Maastrichtse strijd met Heer en Scharn minder is, leeft het in de spelersgroep wel. “Veel jongens van die drie clubs kennen elkaar onderling. Dus die Maastrichtse concurrentie is er zeker. Daar ligt een mooie uitdaging”, vertelt de nieuwe coach, die nog geen uitspraken over een doelstelling durft te doen.

Andere klassen

In de derde klasse staat er komend seizoen maar één Maastrichts onderonsje op het programma: Leonidas Wolder en SCM zijn daar de enige clubs binnen de stadsgrenzen. De meeste Maastrichtse verenigingen zijn samengebracht in de vierde klasse, waardoor er wekelijks derby’s zijn. Liefst zeven clubs, te weten: VV Daalhof, Sportclub Jekerdal, RKASV, DBSV, RKHSV, Willem l en RKVVL/Polaris. In de vijfde klasse vertegenwoordigt IBC’03 moederziel alleen de Maastrichtse eer.