Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 3 april 2021

Nieuwe MVV Academy moet meer jeugdspelers aan hoofdmacht afleveren

Een scenario á la Frenkie de Jong, die via Ajax verkocht wordt aan FC Barcelona, waarvan kleine clubs als Willem ll en RKC Waalwijk, waar de superster in zijn jeugdjaren speelde, ook financieel profiteren. Het is een situatie waarop MVV ook eens hoopt. Dat en het feit dat MVV op termijn veel meer ‘eigen jongens’ wil laten doorstromen naar het eerste elftal, zorgt ervoor dat de club de MVV Academy heeft opgericht.

Xavier Mbuyamba. Hij doorliep de jeugdopleiding van MVV en na een korte periode bij FC Barcelona speelt de boomlange Maastrichtenaar nu bij een andere grootmacht, Chelsea. Op het moment dat MVV hem wilde vastleggen, koos Mbuyamba voor een Spaans avontuur. MVV miste hiermee de kans op een mooie transfersom voor een zelf opgeleide speler. Maar voor hetzelfde geld had MVV wel goed kunnen cashen als beloning voor de jarenlange investering in een jeugdspeler. Nacer Chadli, nog zo’n jongeling die het gemaakt heeft in de voetbaltop en opgeleid werd met de Maastrichtse ster op de borst. Als het aan MVV ligt, levert de club in de toekomst nog meer van dat soort talenten af. Daarnaast hoopt MVV een stukje herkenbaarheid aan het eerste elftal toe te voegen. De selectie wordt de laatste jaren gekenmerkt door vele passanten en huurlingen. Met het scherper opleiden van eigen talenten hoopt MVV betere spelers af te leveren voor de hoofdmacht, waardoor niet jan en alleman van buitenaf gehaald hoeft te worden. Een heuse MVV Academy moet daaraan gaan meehelpen. Met ingang van komend voetbalseizoen zet de club de schouders onder deze nieuwe jeugdopleiding.

Veranderingen

MVV wil met deze Academy binnen vijf jaar een stuk verder zijn dan het nu is op het gebied van jeugd. Zo zoekt de club bijvoorbeeld de samenwerking met grote partijen in de directe omgeving, die misschien niet zo voor de hand liggen. De universiteit bijvoorbeeld. Met de hulp van wetenschappelijke experts moeten de lichamelijke en mentale ontwikkeling van talenten begeleid en versterkt worden. Ook hoopt de club dat de gemeente de helpende hand toesteekt. MVV acht de komst een multifunctionele accommodatie voor de Academy namelijk wenselijk. Momenteel trainen jeugdteams op diverse locaties. Bijvoorbeeld op het terrein van amateurclub Geusselt Sport werken enkele jeugdteams trainingen af. Daarnaast neemt MVV in het achterhoofd mee dat de KNVB op termijn van het kunstgras af wil in het profvoetbal. En laat dat nou net de ondergrond zijn in de Geusselt. Ook opvallend: MVV krijgt een nieuw elftal: de O13. Met de toevoeging van dit team krijgen kinderen langer de kans om in de onderbouw te blijven spelen. “Goed voor de fysieke en technische ontwikkeling”, aldus MVV.

Jeugdspelers in hoofdmacht

MVV telt momenteel slechts enkele jeugdexponenten. Marko Kleinen en Tim Zeegers, twee jongens in Maastricht opgeleid, tekenden recent hun eerste profcontract. Shermar Martina en Koen Kostons spelen daarnaast al enkele jaren in het eerste elftal. Lars van Meurs en Raoul Last zijn voor het tweede seizoen op rij profvoetballer nadat ze door MVV zijn opgeleid. Wat MVV betreft, mag dit percentage eigen kweek omhoog in de toekomst.

De hoofdrolspelers

Ron Elsen, voormalig hoofdtrainer van de Sterrendragers, gaat de kar trekken. Hij krijgt daarbij hulp van een adviesgroep met onder meer oud-bondscoach Bert van Marwijk in de gelederen. In een eerder stadium was Elsen ook al hoofd jeugdopleidingen. Robbie Servais, momenteel assistent-trainer van het eerste elftal, krijgt tevens een prominente rol binnen de Academy. Hij zal zich volledig richten op het O21-elftal, het team waarin de oudste talenten spelen voordat ze wellicht de overstap naar MVV 1 maken. Servais moet voor een prettige aansluiting tussen jeugd en selectie zorgen.

 Lees ook