Nieuwe Muziekgieterij: nog een jaartje geduld

op 8 september 2018 door Hans Moleman TIM-verslaggever

Wie door de Boschstraat rijdt en de nieuwbouw ziet op de hoek bij Sappi zou eenvoudig kunnen denken – kijk eens, de nieuwe Muziekgieterij is bijna klaar. Maar helaas: de liefhebbers zullen nog een jaartje geduld moeten hebben voordat het poppodium van Maastricht de deuren van de nieuwe zalen voor het publiek opent.

Over enkele maanden, tegen het eind van 2018, wordt de nieuwbouw wel in ruwe vorm opgeleverd. Maar dat betekent niet dat de bands meteen los kunnen gaan in de nieuwe zalen. Het zal dan nog meer dan een half jaar vergen om de ruwbouw aan te kleden. De oude zaal voorin, schuin achter filmhuis Lumiere en Bureau Europa, blijft zolang trouw doordraaien, meldt een medewerker van de Muziekgieterij vrijdag.

De nieuwe internationale studentenclub Kaleido blijft daarom ook voorlopig gebruik maken van de oude zaal voor zijn evenementen.

De Muziekgieterij wordt daarmee zeker in 2020 volwaardig onderdeel van de culturele hotspot in het Sphinxkwartier, samen met filmhuis Lumiere en Bureau Europa. De overheid heeft miljoenen euros gestoken in de renovatie van de gebouwencomplex, dat voorheen vooral bekend was als de Timmerfabriek.

De uitbreiding van Muziekgieterij is de laatste fase van de gedaanteverwisseling van deze hoek van het oude aardewerkindustrieterrein van de Sphinx. Op dit moment is er een popzaal voor 500 bezoekers. Door de uitbreiding  komt er volgend jaar nazomer een grote zaal (1100 bezoekers), een kleine zaal (350 bezoekers), repetitieruimtes voor muzikanten en een opnamestudio bij. Tijdens de verbouwing blijft de ‘oude’ Muziekgieterij gewoon open.

Lumiere Cinema zit nu al weer enige tijd, inclusief restaurant en zonneterras, in het Ketelhuis, direct gelegen achter de Timmerfabriek aan het Bassin. Het succesvolle filmhuis opende in oktober 2016 op deze nieuwe plek de deuren. In totaal zijn hier zes filmzalen, een bar, restaurant en terras.

Bureau Europa is op de vertrouwde plaats gebleven, direct op de kop van de Timmerfabriek, gezien vanuit de binnenstad.

 Aan de achterkant van de Timmerfabriek wordt nog een nieuwe binnentuin aangelegd. Deze is straks voor iedereen toegankelijk. De tuin wordt bereikbaar via het Bassin, via de ingang van Lumiére en via de nieuwbouw van de Muziekgieterij, waar voorheen hotel de Ossekop was.