Algemene redactie
23 december 2020

Nieuwe groene wandeling vanuit Caberg richting het centrum

Op het hoogste punt aan de rand van Caberg wonen Berto Aussems en zijn vrouw Dymph. Vanuit hun woning hebben ze uitzicht op een glooiend weidelandschap. Dit mooie groen was voor lange tijd afgesloten voor publiek. Berto vond dit eeuwig zonde en kwam met het plan voor een wandelpad, waardoor dit stukje natuur voor iedereen toegankelijk zou worden. Uiteindelijk vond hij de juiste mensen die konden helpen bij de realisatie van dit plan en is Maastricht een wandelpad rijker.

 

Een onbekend natuurgebied

Berto ziet veel voordelen voor de mensen van Maastricht. Dit gebied in het noordwesten van de stad is nu nog voor veel inwoners onbekend terrein, maar hij hoopt dat mensen deze heuvelrijke omgeving meer en meer zullen gaan waarderen. Waar nu het hellend wandelpad is gerealiseerd, lag vroeger een vuilnisbelt. De natuur mag hier weer volop floreren. Wat hem betreft doet het wandelen in dit stukje natuur niet onder voor de Sint Pietersberg. Bosscherveld en Belvédère bieden een grote diversiteit aan flora en fauna, waardoor wandelen in dit gebied altijd een verassing is.

Via het groen naar de stad

Mensen die wonen in het noordwesten van Maastricht kunnen voortaan de drukke Cabergerweg links laten liggen en kiezen voor een groene wandeling richting het stadscentrum. Door de helling is deze wandeling niet geschikt voor mindervaliden en kinderwagens. Vanaf de ingang tussen de Carl Smulderssingel en de Cabergerweg kan je via de Lage Fronten doorlopen tot aan Lumière. Er kan ook gewandeld worden in noordelijke richting. Berto vertelt dat de wandeling daar een opeenvolging is van kleine bosjes en gooiend grasland. Er zijn dalen met aardwallen, maar ook plekken met verrassende vergezichten vanaf de steilrand.

Nog meer wandelmogelijkheden in Maastricht

Naast deze mooie wandeling kun je nu ook op de website van CNME Maastricht en regio drie nieuwe educatieve stadsnatuurwandelingen bekijken. Jerom Hendrickx heeft de routes voorzien van leuke informatieve weetjes. Voor natuurliefhebbers zijn de wandelingen een echte must!

Door: Frederique Pronk

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en te recreëren.

 Lees ook