Hans Moleman
TIM-verslaggever 18 mei 2019

Nieuwe Ekoplaza: minder plastic in het mandje

In Maastricht opende deze week een nieuw filiaal van Ekoplaza, de supermarktketen die plasticvrij wil worden. In Limburg blijkt nog een wereld te winnen als het om duurzaam winkelen gaat.

De Ekoplaza in Wyck is de nieuwe gedaante van de Natuurwinkel die daar al jaren zit, in de fraaie voormalige busremise aan de Theodoor Schaepkensstraat. Eigenaar is Ferry Krop, die nog een tweede winkel heeft aan de Rechtstraat -die zal later ook worden omgebouwd tot Ekoplaza.

Krop hoopt dat het mensen zal stimuleren om vaker duurzaam boodschappen te doen. Door de aansluiting bij Ekoplaza zullen sommige produkten minder prijzig worden -biologische winkels staan nog vaak te boek als even duurzaam als duur.

Floreren

In Maastricht is het niet eenvoudig om te floreren als biologisch winkelier: veel mensen zijn nog niet zo geneigd om meer te betalen voor biologische waar. “Daarin lopen we in Limburg toch nog wel achter”, zegt Krop. Nederland telt inmiddels ruim zeventig biologische supermarkten die onder de vlag van Ekoplaza varen.

Als biologische supermarkt heeft Ekoplaza de missie opgevat om het gebruik van plastic drastisch terug te dringen. Opvallend is hoe dat er in de nieuw ingerichte winkel in Wyck uitziet: een schap met allemaal zakjes met gedroogde vruchten en dergelijke produkten. De verpakking is gewoon van plastic, op het eerste gezicht.

Plantaardig

Maar, een vitaal verschil: het is snel biologisch afbreekbaar materiaal. Binnen een paar maanden op de composthoop valt het plantaardige plasticweefsel uit elkaar. Dat is wel even anders dan ‘gewoon’ plastic, dat volgens Krop wel 300 jaar intact op aarde kan blijven rondzwerven.

Sommige pakjes in het tot plastic-free gedoopte schap zijn overigens nog wel van ouderwets plastic, bekent de winkeleigenaar. Maar die zullen voor het eind van het jaar uit het assortiment zijn verdwenen. Eerst moet de oude voorraad op, zo simpel is het.

Vrachtwagens

De aansluiting van de twee Maastrichtse biowinkels bij Ekoplaza heeft nog een duurzam voordeel: het aantal vrachtwagens dat de stad in moet om de winkels te bevooraden wordt minder. De afgelopen twee jaar is het aantal vrachtritjes zo al meer dan gehalveerd: van 15 naar 6 leveringen per week.

De Ekoplaza in Amsterdam was eerder dit jaar de eerste supermarkt die een plasticvrij schap introduceerde. Het idee komt van A Plastic Planet, een Engelse actiegroep die in 2017 begon met een campagne om het plastic in de boodschappenmand terug te dringen.

Versheid

Ekoplaza haakte erop in, en zo werd geregeld dat tal van produkten in snel afbreekbare of herbruikbare verpakking -papier, karton, glas en metaal- komen. Liever nog: helemaal geen verpakking. Maar vanwege de versheid en houdbaarheid van voedsel is verpakking vaak toch nodig, zeker in supermarkten.

Ouderwets plastic moet daarbij dan zoveel mogelijk worden uitgebannen, stelt A Plastic Planet. De supermarkten spelen daarbij een vitale rol, omdat zij goed zijn voor zo’n 40 procent van alle plastic verpakkingen.

Jumbo

Recyclen van plastic is niet de echte oplossing, omdat de overgrote meerderheid van de 300 miljoen ton plastic die jaarlijks wereldwijd wordt geproduceerd niet geschikt is voor hergebruik. En verbranden is vervuilend. Daarom is het essentieel dat andere supermarktconcerns -in Nederland grote jongens als Jumbo, AH en Lidl- het voorbeeld van Ekoplaza gaan volgen, betoogt A Plastic Planet.

 Lees ook