Sandra Schols
TIM-verslaggever 17 september 2020

Nieuwe coronatestlocatie in Maastricht

In de Demertdwarsstraat (wijk Heer) kunnen mensen vanaf nu ook een coronatest laten uitvoeren. Op de parkeerplaats, die normaal dient als overlooplocatie van het MECC, staat nu een testlocatie die de GGD Zuid Limburg  in staat stelt tot 1.200 tests per dag uit te voeren. De nieuwe testlocatie is de derde in Zuid-Limburg. 

De nieuwe locatie dient als vervanging van de tijdelijke teststraat bij het MECC. “Er was veel vraag naar de uitbreiding van teststraten in Zuid-Limburg. De locatie in Urmond alleen bleek niet afdoende. Veel mensen konden de locatie niet makkelijk bereiken of moesten te lang reizen. Onlangs opende we ook een testlocatie in Landgraaf. Door meer teststraten te openen op diverse locaties, hopen we de reistijd te verkorten en de drempel om een test te laten uitvoeren te verlagen”, aldus Rik Wagemans, coördinator bron- en testonderzoek en teststraat Covid-19. De teststraten zijn dusdanig ingericht dat men plaats kan bieden aan vier auto’s tegelijkertijd. Mensen die klachten hebben die passen bij corona, kunnen op afspraak een teststraat bezoeken. Dit kan per auto, fiets of gewoon te voet.

Landelijke capaciteitsproblemen bij labs 

In de nieuwe testlocatie aan de Demertdwarsstraat kunnen maximaal 1.200 tests per dag worden uitgevoerd. Hoe snel de GGD Zuid Limburg de komende weken de testcapaciteit kan uitbreiden is afhankelijk van de laboratoriumcapaciteit. “Dat is een landelijk probleem. We zijn sterk afhankelijk van de laboratoria. We streven ernaar om de testresultaten binnen 48 uur bekend te maken. Door de druk op de laboratoriumcapaciteit kan het voorkomen dat mensen langer moeten wachten op een testafspraak”, aldus Rik.

Drukte in woonwijk 

De testlocatie aan de Demertdwarsstraat ligt vlakbij een woonwijk. “We hebben het buurtcomité en de bewoners ruim van tevoren ingelicht over de komst van de testlocatie. Ook hebben we gezorgd voor een verkeersomleiding. Dit moet zorgen voor minder verkeersdrukte in de wijken.” Een coronateststraat moet aan diverse eisen voldoen. De (open) ruimte rondom de testlocatie en de bereikbaarheid spelen hierin een belangrijke rol. Ook moet het terrein minimaal een half jaar beschikbaar zijn. Het terrein in de wijk Heer werd als meest geschikte locatie aangewezen. De testlocatie kon ook snel ingericht worden omdat op het terrein water en elektriciteit aanwezig waren. De locatie ligt vlakbij het Maastricht Universitair Centrum+. Het ziekenhuis is verantwoordelijk voor de afgenomen testen.

De testlocatie is zeven dagen per week geopend van 09.00-20.00 uur. Kijk voor meer informatie over het coronavirus of voor het maken van een afspraak op www.ggdzl.nl/coronavirus. 

De locatie aan de Demertdwarsstraat 30, 6227 AK Maastricht is enkel op afspraak te bezoeken. Lees ook