Geerte Courtens
Buurtreporter 13 mei 2019

Nieuwe bereikbare AED’s in Heer en De Heeg

Elke seconde telt bij een hartstilstand. Mede dankzij goede voorlichting en de inzet van de stichting Keep the heartbeat going weten we steeds beter wat wel en wat niet te doen wanneer iemand getroffen wordt door een hartstilstand. Een AED (een automatische externe defibrillator, red.) vergroot de overlevingskans bij een hartstilstand met 70 procent.

Verspreid door de stad zijn er veel AED’s. Als nadeel werd vaker gemeld, dat veel van deze AED’s niet 24 uur per dag beschikbaar zijn, omdat ze in een gebouw geplaatst zijn.

Inmiddels komen er ook steeds meer 24-uurs AED’s bij. Recent zijn er in de wijk Heer 2 en in de wijk De Heeg 1 nieuwe AED’s geplaatst.

Bij een hartstilstand zijn de eerste minuten cruciaal voor het slachtoffer en de tijd dat een ambulance onderweg is, is het van groot belang dat burger-hulpverleners het slachtoffer zo goed mogelijk helpen.

In de wijken De Heeg en Heer hingen wel al verschillende AED’s, maar deze waren niet (allemaal) 24 uur per dag bereikbaar.

In januari startten buurtbewoners Tiny en Peter Loyson een succesvolle crowdfunding-actie. Binnen korte tijd was het bedrag voor een “buiten- AED” in hun straat bij elkaar gehaald. Deze AED hangt bij de Wethouder Vranckenstraat.

In de maanden erna hebben de buurtnetwerken van Heer en De Heeg zich ingezet om ook een AED in de buurt te krijgen. Sinds kort hangen er nu dus 3 nieuwe AED’s die door opgeleide burger-hulpverleners gebruikt kunnen worden . De eerste groep burger-hulpverleners ,zo’n 20 stuks, heeft  begin mei in De Heeg het certificaat gehaald. In Heer loopt momenteel de werving hiervoor. Mensen die interesse hebben om de reanimatie cursus en instructie over het omgaan met een AED willen volgen kunnen zich aanmelden bij het buurtnetwerk in Heer: secretaris@buurtplatformheer.nl

Wilt u weten waar AED’s in uw buurt hangen ?

www.rodekruis.nl

www.hartslagnu.nl

Om actief op de hoogte te blijven kunt u zich aanmelden op www.hartveilig.nl

 Lees ook