Jos Houben
Buurtreporter 3 februari 2020

Nieuw park Heer bijna klaar!

Ooit een bekend plein, het Sint Petrus-Bandenplein, ingesloten tussen de Bronweg, Langwaterstraat, Sint Josephstraat en de Sterre der Zee. Het plein had zijn kenmerken door de aanwezigheid van de voormalige huishoudschool, een kleuterschool, een sporthal, een milieuperron, een zandbank én een heilig stenen beeld op een sokkel; het heeft een complete metamorfose ondergaan. We gaan even kijken.

Van afstand bezien
Rondom het bovengenoemde terrein een compleet nieuw, smal looppad, enkele langs parkeerplekken, diverse ingangen om het binnenterrein te bewandelen, betonnen brede wandelpaden. Een nieuwe houten Heilige Petrus-Banden beeld houdt een oogje in het zeil. Je ziet een betonnen bak al van verre, wat houten klim- en speelattributen, houtenboomstambanken, flinke natuurstenen uit de Ardennen begrenzen sommige paden, een verhoging van het park rondom middels aarden wallen, 20 kleine portiekwoningen (de ‘Trepkes’-woningen), zorgen voor een diepere inkijk.

Ter plekke
Juist die betonnen bak en die diepere inkijk moet er ‘straks’ ervoor zorgen dat overtollig hemelwater niet meer oud-Heer blank zet, maar veel water opslurpt en indien vol, dan even overstroomt in het iets ernaast gelegen diepere grondoppervlak. De kleuterschool én de voormalige huishoudschool zijn behouden gebleven, verder is elke cm van dat terrein/park geheel onder handen genomen. Er komt een bijenpaal, planten, struiken, bloemen zorgen voor biodiversiteit. Natuur behouden in een bevolkte buurt is essentieel, kinderen komen zo in aanraking met de natuur en weten dit te waarderen én te behouden. Maar het park heeft ook een andere functies voor mens en dier. Mensen kunnen er weer anderen ontmoeten, contacten maken, zitten, bijpraten. Kinderen kunnen naar hartenlust rondom spelen, diverse sportspellen in de betonnen bak kunnen gedaan worden, klimmen kan op de boomstammen, palen en in de grond verankerde houten palen, de grote stenen welke de paden omzomen nodigen uit om op te lopen, trouwens je mag overal lopen, het is een sport-, speel-, spel-, doe-, geniet park! Ouderen/senioren kunnen traploop oefeningen er doen. Diverse, vele, grote en kleine bomen komen er staan welke een mooi kleurenpracht zullen gaan geven. De volledige bloei zal wel enige jaren duren. De gehele kleurenpracht en volwassenheid van dit nieuw park is pas over … 25 jaar.

Hopelijk geen nadelig onderdeel
De officiële opening zult u via de gebruikelijk kanalen vernemen, echter zijn er nu al wat nadelige feiten helaas te constateren. Vroeger was hier ook een ‘Honden uitlaatgebied’ aanwezig. Dat is er niet meer. Het andere Hondenlosloopgebied is een paar straten verderop, namelijk aan de Joseph Bechlaan/Demertstraat. Het blijkt dat nu al vele mensen met honden (ook loslopende honden) dit park in wording bezoeken. Honden doen hun behoefte in het mulle/losse zand alwaar kinderen spelen en vertoeven. Doe dit niet! Mocht het voorkomen, ruim dit dan op en deponeer dit in de daarvoor bestemde bakken. Er staat één bak op de hoek van 7 Januaristraat en de Sint Josephstraat. Denk aan spelende kinderen! Gemeente én de buurt hebben veel geïnvesteerd in dit nieuwe park en willen blijven genieten voor iedereen. Kinderen hebben nu een goede, overzichtelijke mogelijkheid om alleen of met andere kinderen, bekenden/onbekenden te spelen. Dat moet gebeuren zonder in hondenpoep en pies te geraken. Er zijn enkele nieuwe oude herinneren teruggeplaatst, ontdekt ze zelf. Houdt opening nieuws in de gaten.Lees ook