Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 11 november 2018

Nieuw meditatiecentrum in Maastricht opent deuren

Wie weet wat de weg naar geluk is, mag het zeggen. Met alleen geld, bezit en wereldfaam kom je er niet. Daarom richten steeds meer mensen de blik naar binnen en zoeken hun geluk in het spirituele. Meditatiecentrum Diamantweg Boeddhisme Maastricht staat sinds deze herfst klaar om samen met geïnteresseerde Maastrichtenaren op deze spirituele zoektocht te gaan en toont aan dat de boeddhistische levenswijze ook hier aan belangstelling wint.

Kunstenaar Alfons de Laat (49) is een van de drijvende krachten achter Diamantweg Boeddhisme Maastricht. Hij is in zijn nopjes met de opening van het meditatiecentrum. “We organiseren dit met een groeiende groep. De ruimte is fantastisch! Ooit was het een lijstenmakerij, hier aan de Breulingstraat in het Statenkwartier. Het pand heet De Breuling, wat ‘vetgemest, slachtklaar varken’ betekent.” Alfons maakte kennis met het Diamantwegboeddhisme toen hij in 2004 een reis maakte van Litouwen naar India. “Op weg terug naar Nederland, naar Maastricht, heb ik nog twee jaar in een Duits boeddhistisch centrum gezeten, waar mensen uit de hele wereld bijeenkwamen om te mediteren.”

 

Wat je meemaakt, creëer je zelf

Diamantwegboeddhisme is een van de scholen van het Tibetaans Boeddhisme. “Boeddha gaf in zijn leven drie keer beleggingen,” legt Alfons uit. “In de eerste had hij het erover hoe je van je lijden verlost kunt worden. De tweede ging over compassie en liefde voor de medemens. De derde gaat erover dat we allemaal boeddha zijn. Deze derde is het Diamantwegboeddhisme, als het ware een wetenschap over ons bewustzijn of gewaarzijn.” Het streven van deze levenswijze, die een combinatie is van religie, filosofie en psychologie, is altijd gelukkig blijven. “Daar zijn methodes voor: traditionele meditaties uit Tibet, die door middel van oefening nieuwe gewoontes worden.” Zelf is Alfons nog steeds op weg naar dat eeuwigdurende geluk. “Ik kan nu wel al makkelijker omgaan met de dingen waar ik me vroeger druk om maakte. Alles wat je meemaakt, creëer je zelf. Dus als iets niet fijn uitpakt, moet je concluderen dat je ooit iets hebt uitgevreten dat uiteindelijk geen geluk brengt.”

 

Vensterbankboeddhisme: dat iedereen bij de Xenos Boeddhabeeldjes koopt en die voor het raam zet

 

Vensterbankboeddhisme

Om zich heen ziet Alfons dat het boeddhisme steeds meer leeft onder de Maastrichtenaren, al vermoedt hij dat de organisatoren van Diamantweg Boeddhisme Maastricht nog de enige zijn die zich met die tak bezighouden. “Mensen zoeken naar een manier om het stemmetje in hun hoofd stil te krijgen. Dus meditatie wordt hip.” Die hipheid begint al bij de Xenos, waar iedereen zonder enige drempel of kennis van de leer een Boeddhabeeld kan kopen voor op zijn eigen vensterbank. “Maar vensterbankboeddhisme is helemaal niet verkeerd,” vindt Alfons. “Het betekent dat mensen heel zachtjes worden geraakt door hun eigen boeddhisme.”

 

Van start

Aangezien het Diamantwegboeddhisme in Maastricht nog aan zo’n klein groepje is voorbehouden, is het meditatiecentrum ook het eerste in zijn soort in deze stad. Alfons en zijn groep mediteren er iedere donderdagavond. “Dat is een openbare avond. Daarnaast organiseren we eens in de maand een lezing van mensen over de hele wereld.” De maand november staat in het teken van het opstarten van dit gloednieuwe meditatiecentrum. Speciaal voor deze gelegenheid vertoont De Breuling de hele maand nog de tentoonstelling Verlangenverstrengeling, die voor iedereen vrij is om te bezichtigen.Lees ook