Sandra Schols
TIM-verslaggever 17 januari 2020

Nieuw luchtmeetstation officieel in gebruik

Na een testfase van drie maanden werd het nieuwe luchtmeetstation aan de zuidelijke kant van de tunnels nu dan officieel in gebruik genomen. Aan de Philipsweg in Heer werden sinds oktober van het afgelopen jaar al metingen verricht, maar tot deze week werden de gegevens eerst uitvoerig getoetst op betrouwbaarheid. Nu worden de gegevens ook openbaar gedeeld. In totaal zijn er nu vier grote luchtmeetstations in Maastricht. 

Meetapparatuur in het nieuwe meetstation kan onder andere stikstofmonoxide (NO) stikstofdioxide (NO2) ozon (O3) fijnstof (PM10) fijnstof (PM 2.5) en zwarte rook meten. Hiermee is het luchtmeetnet in Maastricht weer een stukje verder uitgebreid. In totaal zijn er nu drie grote meetstations in Maastricht. 

Zekerheid en vertrouwen 

De meetapparatuur meet elke seconde de luchtkwaliteit. Om de twee minuten wordt er een gemiddelde genomen en elk uur worden de metingen geüpdatet op de website. “Toen de tunnels nog gebouwd moesten worden, waren veel buurtbewoners bezorgd over de kwaliteit van de lucht rondom hun woongebied”, legt Astrid Vermeulen, beleidsmedewerker wonen en leefkwaliteit uit. “Natuurlijk werden er vooraf berekeningen op los gelaten, maar om nog meer zekerheid te krijgen en vertrouwen te creëren zijn we zelf gaan meten. Dit om de bewoners te informeren én zelf goed op de hoogte te zijn van de luchtkwaliteit in de gemeente. Het nieuw geopende meetstation is de vierde in Maastricht. Een hele tijd was de gemeente Maastricht, in samenwerking met de Provincie Limburg op zoek naar een goede plek om nog een meetstation te installeren. “Om de beste meetresultaten te krijgen, moet je minimaal drie jaar metingen kunnen verrichten. Het moest dus een plek worden die we voor een langere periode konden gebruiken. We vonden de plek uiteindelijk in de buurt van de Sint Josephstraat in Heer”, aldus Astrid. De andere meetpunten zijn te vinden bij Hoge fronten, de Naussaulaan en de Kasteel Hillenraadweg (A2 tunnels). “Bij de laatstgenoemde hebben we al kunnen vaststellen dat de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeterd is na de opening van de tunnels. We kunnen natuurlijk nu nog niets vaststellen, maar hebben wel goede hoop dat we dezelfde resultaten ook zullen halen bij het nieuwe meetstation aan de zuidelijke tunnelmond van de A2. De metingen van het nieuwe meetstation zijn in oktober 2019 gestart. Na controle van de betrouwbaarheid zijn de gegevens vanaf vandaag ook real time voor iedereen inzichtelijk op https://www.luchtmeetnet-limburg.nl/meetstation/10#.

Zelf meten = weten 

Naast de drie grote meetstations, zijn er maar liefst 77 kleinere meetpunten te vinden in Maastricht. De kleinere meetpunten worden beheerd door de gemeente of door burgers. “Via de gemeente kunnen burgers zich opgeven om zelf de luchtkwaliteit rondom hun huis te meten. Ze krijgen een meetinstrument en daarmee kunnen ze thuis zelf aan de slag. Daarnaast hebben wij onszelf de vraag gesteld; Kunnen wij geen andere methode bedenken om thuismetingen eenvoudiger te maken? Op het dak van het nieuwe meetstation hebben we tevens een aantal zelfontwikkelde meetinstrumenten opgehangen. We zijn uitvoerig aan het testen welk zelfgemaakt instrument het dichts in de buurt komt van de kwalitatieve metingen. We zijn zelf heel erg benieuwd welke resultaten we hiermee gaan behalen.”

Zelf weten óf meten hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in onze gemeente? Bekijk de websites: 

https://www.luchtmeetnet-limburg.nl (grote meetstations) 

https://www.luchtmeetnet-maastricht.nl/maastricht/ (kleine meetstations) 

Foto’s Sandra Schols Lees ook