Geerte Courtens
Buurtreporter 16 juni 2020

Nationale buitenspeeldag, maar dan anders

Op 1o juni was het weer de jaarlijkse nationale buitenspeeldag, in normale tijden een leuke en bijna feestelijke speelmiddag voor kinderen in Maastricht. Alleen, sinds enkele maanden kennen we het ‘nieuwe normaal’ en dat vraagt om wat creativiteit. Hoe we de buitenspeeldag toch wat aandacht hebben gegeven, dat vertellen we in dit artikeltje.

Het was de bedoeling om vandaag, tijdens de Nationale Buitenspeeldag een grote speeldag te organiseren in Pottenberg. Samen met de Islamitische school en het jeugdwerk van Stichting Jeugdwerk Pottenberg, en samen met andere partijen zoals de sportschool, wijkagent en natuurlijk Trajekt. Tijdens de voorbereidingen kwamen we als gevolg van de corona-crisis in de lockdown. En hoewel de laatste weken de versoepelingen zijn ingevoerd, was er nog teveel onzekerheid om een dergelijk groot evenement met wel 250 kinderen goed te laten verlopen. In overleg hebben we besloten die grote buitenspeeldag een jaartje uit te stellen. We wilden echter toch aandacht geven aan deze landelijke dag.

Vanuit Trajekt hebben we bedacht om in vier buurten waar wij werkzaam zijn, zogenaamde Speelspots in te richten. Een Speelspot is een plek waar buurtkinderen buitenspelmateriaal kunnen lenen. Dit materiaal zit opgeborgen in een grote tas, en kinderen kunnen op eigen gelegenheid dit uit de tas pakken en met buurkinderen lekker buitenspelen. Het is vooral basismateriaal: springtouw, elastiek, stoepkrijt, badmintonset, balletjes, pilonnen e.d.  De Speelspot wordt beheerd door een buurtmoeder, zij zet op gezette tijden de tas buiten en houdt een oogje in het zeil. Om de kinderen ( en ouders) extra inspiratie te geven is er een handboekje gemaakt met wel 100 eenvoudige spellen.

Vandaag zijn er acht spelpakketten uitgedeeld en dit werd met enthousiasme ontvangen door de kinderen. Tot aan de zomervakantie blijven de materialen in ieder geval beschikbaar! Er zijn Speelpots in Caberg, Malpertuis, Pottenberg en Brusselsepoort-west.

Want, wat er ook speelt in een land, laat het vooral de kinderen zijn!Lees ook