Redactie
15 oktober 2020

Nacht van de Nacht. Doe je zaklamp eventjes aan!

Zaterdag 24 oktober is de 16e landelijke editie van de Nacht van de Nacht. Maastricht doet dit jaar ook weer mee. De zon gaat de 24e om 18.29 uur onder. Iconische gebouwen in de stad worden dan niet bijgelicht

In de nacht van 24 op 25 oktober gaat ook de klok een uurtje terug vanwege de wintertijd. Het is dus extra lang donker. CNME (voluit Centrum Natuur- en Milieu Educatie Maastricht) in het mooie Jekerdal heeft ter gelegenheid van de Nacht van de Nacht een film gemaakt van een ander Maastrichts juweeltje: het Frontenpark bij het Sphinxkwartier. Met een zaklamp lopen de collega’s van CNME Peter Alblas en Jerom Hendrickx ’s nachts door het Frontenpark en laten zien wat er krioelt om ons heen.

Zaklamp

En dat kunnen wij natuurlijk ook. Met een zaklamp speuren door onze tuin of op ons balkon. Of tijdens een avondwandeling in onze eigen buurt. Om 20.00 uur is het al helemaal donker, dus je hoeft er niet ’s nachts je bed voor uit. Duurzaam Maastricht plaatst alle ‘nachtfoto’s’ van salamanders, padden, egels, lievenherenbeestjes, muizen, slakken enz. enz. op de facebookpagina van Duurzaam Maastricht. En de mooiste foto krijgt een erevermelding. De jury bestaat uit wethouder Gert-Jan Krabbendam en Peter Alblas en Jerom Hendrickx van het CNME.

Doe mee

Plaats op 24 en 25 oktober je nachtfoto op de facebookpagina van Duurzaam Maastricht Facebook.com/DuurzaamMaastricht.

Zichtdieren

Bij Nacht van de Nacht zou je denken dat we juist géén licht maken. Maar mensen zijn nu eenmaal ‘zichtdieren’; we zien niet zoveel in het donker. Door één avond goed rond te kijken worden we ons bewust van het nachtleven om ons heen.

Bioritme

De Nacht van de Nacht is een landelijk initiatief en vraagt aandacht voor lichtvervuiling. Een overmaat aan licht verstoort niet alleen het bioritme van mensen maar ook dat van veel dieren die samen met ons leven in de stad.

Gert-Jan Krabbendam, wethouder Klimaat &Energie, Ruimtelijke Ontwikkeling en Mobiliteit: “Mooi thema dit jaar. We krijgen steeds meer groen in onze stad. Jekerdal, Frontenpark maar ook de Groene Loper en Tapijn. En groen trekt dieren aan. Dus goed om daar extra bij stil te staan. Past ook goed bij #missionzeromaastricht: klimaatneutrale stad. Daar hoort ook een aangenaam leefklimaat bij met ruimte voor flora en fauna. Dus ik ga de 24e ook met mijn oudste zoon ’s avonds de tuin in. Eens kijken wat wij allemaal kunnen ontdekken.”Lees ook