Martine Wolters
Buurtreporter 13 februari 2019

Mysterie in de Nieuwstraat

Wie recentelijk nog door de Nieuwstraat is gelopen, kan het niet ontgaan zijn. De lege etalages van de verlaten panden boden een trieste aanblik. Boden. Inderdaad, verleden tijd. Want afgelopen dagen hebben een viertal van die etalages een ware metamorfose ondergaan. Net op tijd voor de Kiekoet wedstrijd.

Roze kussen
Het was een drukte van belang in die vier leegstaande panden. Er werd gesjouwd met emmers, sponsen, poetsdoeken en ladders. Paspoppen, decorstukken, vlaggen, kostuums, maskers, geweren en een roze kussen werden van het ene pand naar het andere gebracht. Ballonnen werden opgeblazen, slingers opgehangen en er werd kwistig met confetti gestrooid. Het resultaat? Vier carnevaleske etalages.

Tupperware
Vanuit de etalage van het voormalige pand van Tupperware (dat verhuisd is naar de overzijde) kijkt een enorm grote en vervaarlijk uitziende Kachelpieper je aan. Voor sommigen is het misschien even schrikken maar als wacht van de prins én als muziek corps spelen ze een belangrijke rol met carnaval. Het Garderizzjemint leende een antiek ‘veendel’ en een uniform van de groep uit om de etalages te completeren. Het aankleden van de paspop met een Kachelpieper uniform bleek echter geen sinecure. Je hebt een Kachelpieper nodig om een Kachelpieper aan te kleden!

Woninginrichting
Aan de overkant trekken grote platen van de skyline van onze stad de aandacht in het voormalige Lifestyle pand. De St. Jan, de Onze Lieve Vrouwe basiliek, de St. Servaaskerk en diverse andere bekende Maastrichtse panden staan gebroederlijk naast elkaar. Voor de skyline staat een prinsenpak dat geflankeerd wordt door twee Goovie pakken. Zij staan symbool voor het thema van het uitroepen van de prins dit jaar: de hulpdiensten. Én ze sieren de Tempeleers medaille. Stadprins Armand de eerste zal er niet rouwig om zijn dat hij dit jaar zijn Toreduifkes pak niet aan kan. Zijn pak siert de tweede etalage.

Lingerie
Na 33 jaar hetzelfde jurkje gedragen te hebben was het Mooswief dringend toe aan nieuwe kleren. Voor nieuwe lingerie kan ze in het voormalige pand van H&M niet meer terecht. Daar staan nu zes Mooswiever in de etalage. Dwars door het pand is een waslijn gespannen. Voor de expositie van de kleurplaten waarop de kids nieuwe kleren voor het Mooswief kunnen ontwerpen.

Sigaren
Sigaren, kranten en staatsloten kun je bij Tabachoes Schürmann  al een tijdje niet meer krijgen maar toch is het leuk om er nog eens langs te lopen. Om te bedenken welke prins er ook alweer onder welk maske uitkwam bij het prinsuitroepen. En in welk jaar. En wat het thema van het uitroepen van dat jaar was. Een paar tips: de meest recente is uit 2017. De vrouw van een van hen heet Katrijn. Een van de uitroep koppen is van een voormalig prins die iets met de letter ‘V’ heeft …

Wie o wie?
Maar wie o wie heeft de etalages ingericht? De identiteit van de makers is bekend bij de redactie. Heb jij een vermoeden? Laat het ons weten! Grote kans dus dat een wandelingetje van de Markt door de Nieuwstraat naar de Grote Staat komende weken wat langer duurt dan voorheen. Als je er doorheen loopt weet je in ieder geval ook waar dat roze kussen voor dient.

De Mooswief kleurplaten zijn te downloaden op de website van de Tempeleers en kunnen ingeleverd worden bij Venezia (Nieuwstraat 10). Daar kunnen de kinderen tijdens een bezoekje ook met een kleurplaat aan de slag.Lees ook