Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 25 mei 2020

MVV zonder doel, maar wel gemotiveerd het trainingsveld op

In heel Nederland is er vanwege de coronacrisis sinds half maart geen voetbalwedstrijd meer gespeeld. Naar alle waarschijnlijkheid blijft dit tot september zo. De Maastrichtse vertegenwoordiger in het profvoetbal, MVV, traint echter toch weer. De spelers mochten na ruim anderhalve maand individuele trainingen in huiselijke sfeer, twee weken terug weer met elkaar het kunstgras in de Geusselt op.

Daar waar in de rest van de maatschappij langzaamaan steeds meer mag, geldt dat ook voor het profvoetbal. Een training anno nu lijkt echter nog lang niet op eentje uit het pre-coronatijdperk. Voetbal is een sport van fysieke duels, en daar wordt ook op getraind. Het zijn echter die lichamelijke clashes die nu niet zijn toegestaan van het kabinet. Ook traint men in kleinere groepen. Aanvankelijk werd de MVV-selectie opgedeeld in drie groepen van zeven man, nu is dat al teruggebracht naar twee van elf spelers. Aanvoerder Thibaut van Acker: “Je krijgt zo de beleving weer een beetje terug, ook al heb je geen doel meer. Het telefoontje waarbij ik hoorde dat we weer mochten komen trainen, voelde als een verlossing. Het zijn nog niet de grote groepen die we gewend zijn, maar het is toch al veel leuker als je bepaalde oefeningen met elkaar doet. Soms bots je daarbij wel eens tegen iemand op. Dat is onvermijdelijk.” Ook Tim Zeegers, die zich bij zijn eerste jaar in de hoofdselectie van MVV wat anders had voorgesteld, is blij met de hervatting. “In het begin was het voornamelijk lopen en daarbij je conditie op peil houden. Het was verder zoeken naar wat voor oefeningen we met bal konden doen zonder elkaar aan te raken. Nu werken we ook af op doel en doen we een aangepast positiespel.” Los van de maatregelen op het veld, is ook rondom trainingen alles anders. Spelers kleden zich thuis om, komen via één vaste deur naar binnen en verlaten via een andere deur weer het stadion. De ene groep kruist de wegen van de andere groep die komt trainen niet. Douchen vindt ook thuis plaats.

Wedstrijdelement

Hoewel de spelers door de trainingen weer het balgevoel krijgen dat ze weken hebben gemist, werken ze voorlopig niet toe naar wedstrijden. Die mogen pas vanaf september weer plaatsvinden. Dit in tegenstelling tot Duitsland, waar sinds vorige week de competitie weer is hervat. De voetbaljaargang waaraan MVV bezig was, die voor driekwart was voltooid, wordt nu echter als niet gespeeld beschouwd. Los van de gemiste wedstrijdrecettes hoeft MVV niet heel rouwig te zijn om het feit dat de competitie niet wordt afgemaakt. De Sterrendragers waren aan een desastreus jaar bezig en hadden met een vijftiende plek op de ranglijst niet echt uitzicht meer op succes. Toch hadden de spelers het seizoen graag afgemaakt. Zeegers: “We zijn altijd gewend aan een wedstrijdelement dat er aankomt. Dat is er nu niet. Dat maakt het trainen wel wat moeilijker. Maar we hebben er begrip voor.” Van Acker vult hem hierover aan: “Qua arbeid en beleving trainen we even hard als normaal. We trainen tot eind mei. Dan is het afwachten wanneer we met de voorbereiding op het nieuwe seizoen starten.”

Volgend seizoen

En of dat met de Belgische aanvoerder zal zijn, is überhaupt de vraag. MVV kon de optie in het contract van Van Acker, vanwege de coronacrisis en de daardoor onzekere financiële situatie van de club, niet lichten. Desondanks wil hij graag in Maastricht blijven. “Er hangt hier een heerlijke sfeer. Door de slechte resultaten van dit jaar, wil ik juist blijven. We willen het komend jaar met z’n allen beter doen.” En ook de toekomst van Tim Zeegers is nog onzeker bij MVV. De verdediger, die vanuit de jeugd dit seizoen de overstap maakte naar het eerste team, speelt vooralsnog op amateurbasis en maakte nog geen wedstrijdminuten dit jaar. Door de coronacrisis en de onzekere financiële tijden in het voetbal, ziet Zeegers zijn kansen op een plek in de selectie en speelminuten komend jaar stijgen. “MVV moet komend seizoen door de crisis wellicht juist een beroep doen op jongens uit de eigen jeugd. Misschien dat er daardoor kansen voor mij gaan komen”, aldus Zeegers.Lees ook