Hans Moleman
TIM-verslaggever 15 november 2020

MVV speelt vreemdste derby ooit

Zaterdagavond, 14 november 2020: MVV speelt de vreemdste streekderby in de lange clubgeschiedenis. In een helverlicht, leeg stadion in Kerkrade gaf het rivaal Roda JC nieuwe hoop.

Een eenzaam ME-busje staat zaterdagavond geparkeerd voor de poorten van het Parkstad Limburg stadion in Kerkrade. Het is even na negen uur, de lichtmasten van de grootste Limburgse voetbaltempel werpen een helder licht op het veld, de aftrap van de wedstrijd tussen aartsrivalen MVV en Roda is net geweest –en het is doodstil. 

Rust

Waar in normale tijden een slordige twintigduizend supporters op volgepakte tribunes hun clubs zouden aanmoedigen, waar de ME en clubstewards in opperste staat van paraatheid zouden verkeren om heethoofden uit beide kampen in en buiten het stadion van elkaar verwijderd te houden, daar heerst nu een historische rust.  

Voor het eerst wordt een competitiewedstrijd tussen beide clubs geheel zonder publiek gespeeld, als gevolg van de strengere coronaregels in het betaald voetbal. Het levert een bevreemdend, bijna spookachtig schouwspel op in en rondom het Roda-stadion.

Thuis 

Een paar politieauto’s rijden rondjes langs de lege parkeerplaatsen, er staan plukjes agenten en stewards bij de toegangspoorten, maar het hoeft allemaal niet. De harde kern van beide clubs zit kennelijk thuis voor de buis. 

De spelers van MVV hadden vroeger op de avond wel het nodige spektakel meegekregen. Een flinke groep supporters omgaf het vertrek van de teambus bij het Geusseltstadion met uitbundig sfeervuurwerk. 

Glimp

Maar niemand van de Maastrichtse achterban stapte daarna zelf in de auto richting Kerkrade. Daar bleef het buiten de poort stil, op een paar scholieren na, die op hun fietsjes naar het stadion waren gekomen om te zien of ze door de hekken nog een glimp van de wedstrijd konden opvangen. 

Dat mocht, van de aldaar geposteerde agenten. Het werd uiteindelijk 2-0 voor de thuisclub, waarmee een einde kwam aan een lange wedstrijdreeks zonder overwinning voor Roda. “MVV heeft ons weer hoop gegeven”, klonkt het bij het stadionhek.

 Lees ook