Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 9 maart 2019

MVV D2 is andere koek dan Real Madrid; weet ook Matthijs de Ligt

Op de Boetekentoere merk je nog weinig van de aanstaande editie van TEFAF. Menige Maastrichtenaar is nog bezig de vastelaovendgeesten uit zijn hoofd te verbannen. En stadsbewoners met liefde voor AFC Ajax leven nog op een wolk waar koninklijk wit voetballes krijgt. Of denken terug aan de dag dat ze zelf tegen Matthijs de Ligt speelde.

Ajax – MVV 1-2 

Hét verschil tussen Matthijs de Ligt en de in Utrecht studerende Maastrichtenaar Mart de Bruijn? De tegenwoordig voor Sterrenwijk 2 uitkomende voetballer won een kleine tien jaar geleden met MVV D2, op een van de velden van De Toekomst, van De Ligt’s Ajax D3. De kans mag klein geacht worden dat een van de grootste voetbaltalenten van Nederland nog ooit de 1-2 nederlaag van toen kan rechtzetten. Vader Jos de Bruijn kan asselegoonsdag wel lachen met dit gegeven. “Uiteraard had ik het vanmorgen met mijn zoon over de heroïsche en historische wedstrijd in Bernabéu. Voor zoon Mart en mij is het dan een abc’tje ook terug te gaan naar die voor ons onvergetelijke wedstrijd van Ajax D3  tegen MVV D2. Dan sta je daar. Wij MVV’ers tegen een Ajax-team met als trainer Dennis Bergkamp. Dan raak je heus wel onder de indruk van entourage en namen.”

Dat is ook zo als je dinsdagavond na de wedstrijd Matthijs de Ligt tegenover de internationale pers zijn relaas van de wedstrijd ziet doen. Kalm en zelfverzekerd geeft hij commentaar. Matthijs de Ligt is 19 jaar en beschikt over talent, flair en winnersmentaliteit gelijk een doorgewinterde al-alles-gewonnen-prof. De prestaties van De Ligt, Frenkie de Jong, Noussair Mazraoui en Donny van de Beek tegen Real Madrid zijn de hele wereld overgegaan. Een decennium geleden speelt De Ligt tegen de jonkies van MVV. Met hem staan in de basis onder meer  Malen (PSV), Kluivert (AS Roma). De MVV-jeugd biedt een hele wedstrijd lang zeer goed partij. Sterker nog: de Maastrichtenaartjes komen als winnaars van het veld af. De Bruijn senior, apotheker in de wijk Sint Pieter en nog altijd dagelijks actief voor MVV, vindt het contrast van toen en nu wel iets hebben. “Zo gaat dat in het leven. Fantastisch toch dat Matthijs de Ligt ondanks die 1-2 van toen nu aan de basis staat van een internationale voetbalcarrière en Mart op zondagochtend een balletje trapt met het tweede van het Utrechtse Sterrenwijk.”  Of De Bruijn junior nog wel eens terugdenkt aan zijn periode bij MVV? Zelf is hij niet bereikbaar voor commentaar. Het antwoord kan evenwel niet anders dan ja zijn.  Bovenaan zijn profielschets op Facebook staat bij intro: ‘Voetballer bij Klein Geusselt – MVV’. 

Maasfietsroute maakt deel uit van EuroVelo

Altijd al een keer willen fietsen van de Maasbron (Langres) naar Maastricht. Die uitdaging wordt erg aantrekkelijk. De al bestaande Maasfietsroute is opgenomen in het steeds meer naam makende Europese fietsroutenetwerk EuroVelo. De route langs de rivier loopt in Nederland van Eijsden-Maastricht naar de monding bij Rotterdam. Tijdens een beurs in Berlijn werd de Maasroute officieel onderdeel van de 1.100 kilometers lange route die door Frankrijk, België en Nederland loopt.

Volgens kenners is alleen al het Zuid-Limburgse deel van het traject de moeite waard. Van de Sint Pietersberg naar het grensoverschrijdende Rivierpark Maasvallei is bij aantrekkelijk weer een niet te versmaden route. Van een heerlijk terras tot een rivier die meanderend haar weg vindt door het landschap. Stad, flora en fauna. Voor elk wat wils is te zien.

Wie meer wil weten over fietsen in de regio Maastricht? Neem een kijkje op de site van VVV Zuid-Limburg.

Green Elephant zet grote stappen 

De kans dat hostel de Green Elephant de deuren binnen niet al te lange tijd gaat openen is een stuk groter geworden. Het gastenverblijf moet komen aan de Sint Maartenslaan en de Alexander Battalaan. Een aantal bewoners dat juridische stappen heeft genomen om dit project van hotelier Rino Soeters niet door te laten gaan, heeft afgelopen week van de rechtbank in Roermond vernomen dat inzake de omgevingsvergunning alle bezwaren van de hand zijn gewezen. Die rechtszaak werd door de eisers overigens niet tegen het project zelf gevoerd maar tegen de gemeente Maastricht.

Voor de Maastrichtse ondernemer betekent de uitspraak dat hij door kan gaan met de voorbereidingen van dit stadsgastenverblijf met binnentuin. Voor eiseres Stichting Bewonersbelangen Alexander Battalaan en één privépersoon als eiser is nog de mogelijkheid in hoger beroep te gaan bij de Raad van State. De grootste zorg, geluidsoverlast en parkeerproblemen, worden volgend de rechter in Roermond door zowel de gemeente Maastricht en Green Elephant adequaat aangepakt.

 

 

 

 

 

 

 

 Lees ook