Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 28 juli 2020

Muziekkorpsen onzichtbaar maar springlevend in repetitielokaal en op podium

Lijkt het dagelijkse leven in Maastricht – afgaande op drukke winkelstraten en volle terrassen – weer verdacht veel op dat van voor de intelligente lockdown; op tal van vlakken is het nog passen en meten. Zoals bijvoorbeeld voor onze trotse muziekkorpsen. Wat in ieder geval blijkt: waar mogelijk wordt er muziek gemaakt of ontmoeten de muzikanten elkaar op een andere manier. Thuis in Maastricht stadsreporter Laurens Bouvrie bezocht de afgelopen weken drie activiteiten van evenzoveel muziekkorpsen. Harmonie Sint Petrus en Paulus (de Greune), Kunst door Oefening (KDO) en Fanfare Sint Joezep. Een optreden, een repetitie en een quizavond maakten duidelijk: het verenigingsleven is nog altijd springlevend. 

De percussiegroep van de Greune bijt met een livestream optreden het spits af

Muziekgieterij, begin juli. De Maastrichtse poptempel in het Sphinxkwartier is niet bepaald de biotoop van een klassieke harmonie. Toch staan zaterdagavond 4 juli op het podium van de nog naar nieuw ruikende concertruimte voor popmusici leden van de percussiegroep van wereldkampioen Sint Petrus en Paulus. Ze staan op het punt een slagwerkconcert te geven dat – zoals dat tegenwoordig zo fraai heet – via een livestream op de Facebook-pagina van de harmonie wordt uitgezonden. Uiteraard op gepaste afstand staan de Wolderse musici en hun peperdure instrumenten te wachten om te beginnen. Hun eerste optreden in coronatijd wordt een performance zonder publiek. Dat laatste is jammer maar mag de pret niet drukken. De performance in de Muziekgieterij is het gevonden alternatief voor een deelname aan een bondsconcours en een premiere-uitvoering in Theater aan het Vrijthof. 

De teleurstelling van half maart, toen duidelijk werd dat ook voor De Greune ‘alles op slot ging’, is de afgelopen maanden omgezet in het vinden van goede alternatieven. Zelf percussionist, maar ook behept met allerhande gaven om naar de buitenwereld te communiceren, Tom Berghmans vertelt: “Ergens midden mei gloorde er hoop dat samen muziek maken weer mogelijk zou worden. Toen we wisten dat we vanaf 1 juni weer konden gaan repeteren hebben we vrijwel gelijk besloten met hetgeen is gerepeteerd iets te gaan doen.” Berghmans moet het gesprek even staken. Nog een half uurtje te gaan voor de regisseur van L1 een ‘go’ geeft. Samen met de andere – veelal jonge – percussionisten van de bij zo veel Maastrichtenaren geliefde worden onder passionele leiding van dirigent Paul Schrader worden de laatste ritmische puntjes op de i gezet. 

Dan is het uur u aangebroken. Petrus en Paulus bestuurslid Laurent van den Boorn staat in vol ornaat – jacquet – voor de muzikanten. De camera’s draaien en de trotse van den Boorn kondigt het optreden aan. De muzikanten staan te popelen om te beginnen. Met speciaal voor percussie gecomponeerde nummers door de bekende Limburgse slagwerker Henk Martens en door Paul Schrader gearrangeerde wereldnummers als Game of Thrones en Mambo Jambo wordt het eerste – of toch in ieder geval een van de eerste – concert van een Nederlandse percussiegroep de ether in – of heet dat tegenwoordig door de kabel geslingerd? 

Later die avond meldt Tom Berghmans – niet zonder trots – dat het concert door enige duizenden mensen via Facebook is bekeken. Dat kan ook nu nog.En in  het najaar maakt dit concert deel uit van een uitgebreid L1-programma over muziekverenigingen in de coronatijd. 

 

Kunst door Oefening doet haar naam eer aan; repeteren doet het korps zo veel als mogelijk is

De spanning van een echt optreden is er op een mooie donderdagavond in juli bij de muzikanten van Kunst door Oefening (KDO) niet bij. In het oefenlokaal van een van de oudste verenigingen (1901) van de stad wordt evenwel met intensiteit gelijk professionals gerepeteerd. De dirigent van KDO – de Spanjaard Julio Domingo Escamilla – is er de man niet naar om op z’n boerenfluitjes te repeteren. In deze tijden van passen en meten betekent dat hij twee keer zijn manschappen moet motiveren het beste uit zichzelf te halen. Marco Hitz, net zoals ongeveer alle Hitz’, is een geboren en getogen KDO’er. En behalve een – niet alleen bij deze harmonie – begenadigd slagwerker is hij ook met tal van anderen altijd weer bezig ‘zien hermenie’ in de spotlights te zetten. Dat is in deze unieke tijden geen sinecure. “Onze echte passie, marcherend door de straten mooie muziek spelen of een concert geven, zit er voorlopig nog niet in. Toch blijven we vol engagement ons ding doen. Helaas gaat dat niet met z’n allen. Tenminste niet in ons eigen repetitielokaal. Dus hebben we een splitsing gemaakt. Zo kunnen dirigent en muzikanten toch bij het oefenen een goed idee krijgen van hoe het een en ander klinkt.” 

Op die avond is het nog niet zeker. Een paar dagen later wel. Door de goede connecties van KDO-voorzitter Francois Pletsers bij MVV Maastricht kan de complete harmonie (65 muzikanten) op de laatste repetitieavond voor de vakantieperiode oefenen in de businessruimte van de eerstedivisionist. Uiteraard maakt het muziekgezelschap van die fijne gelegenheid gebruik. En passant wordt ook nog eens een mooie foto gemaakt van de muzikanten op de middenstip. De hulp van de voetbalclub laat ook nog eens zien dat zeker in deze tijden elkaar helpen tot mooie connecties leidt.

Nu is het voor KDO en andere harmonieën en fanfares vooral hopen dat de vele concerten die rondom de Sint Caecilia-feesten worden gehouden op een of andere manier doorgang kunnen gaan vinden. 

 

Sint Joep-leden fanatiek als muzikant en strijdend om eeuwige roem tijdens de Sint Joezep Pub Quiz

Staat samen muziek maken op nummer 1 bij de Maastrichtse harmonieën, fanfares en andere muziekgezelschappen; sociaal vertier is een belangrijke nummer twee bij welke vereniging dan ook. Een gezamenlijke barbeque, een uitstapje of kienavond; het hoort er allemaal bij. De leden van Fanfare Sint Joezep (in de volksmond beter bekend Sint Joep) hebben al een tijdje – zo’n twee keer per jaar – een behoorlijk pittige pubquiz op het programma staan. Dat hebben ze te danken aan – alweer een percussionist die de hoofdrol speelt – Patrick Dackus. Zelf sinds jaar en dag een verwoed quizzer, weet met vernuft avondvullende hersengymnastiek voor de collega muzikanten in elkaar te steken. Dackus staat bekend als een wandelend geheugen op het gebied van film en comics (stripverhalen).  Hij mag gerust een pubquiz-speler van importantie worden genoemd. De deelnemers aan de Sint Joep Quiz zijn er niet rouwig om dat hij voor deze avonden zelf de quizmaster is. Dat verhoogt de kans op winnen voor alle teams. Afgelopen vrijdag was het dan weer eens zo ver. In het repetitielokaal van de bekende Maastrichtse fanfare zitten zes teams op gepaste afstand van elkaar. Klaar om elkaar de loef af te steken en met eeuwige roem naar huis te gaan. Zoals het een Maastrichtse muziekvereniging betaamt is de eerste ronde een over de kennis van de stad. Naar gelang de strijd vordert blijken alle teams erg aan elkaar gewaagd te zijn.  Aan het eind bleken de drie muziekrondes (Filmmuziek – Abba – Oldies) de scherprechters. 

Belangrijker was evenwel dat de kleine twintig deelnemers samen een heerlijke avond hadden gehad. De quiz viel in deze tijden van niet altijd even makkelijk bij elkaar komen in dusdanig goede aarde, dat Patrick Dackus heeft besloten om ook in augustus de leden weer zijn eigen Cito-toets te laten afnemen. Ook uw stadsreporter kan niet wachten om weer mee te mogen doen. Bij quizzen heeft hij meer noten op zijn zang, dan bij het maken van echte muziek.Lees ook