Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 15 april 2019

Museumnacht 2019 succesvolle ster aan het Maastrichtse culturele firmament

Maastricht; Weekendbeeld. Meer dan vierduizend bezoekers bezochten afgelopen vrijdagavond een of meer van de dertien locaties van Museumnacht 2019. Het culturele evenement wint jaar na jaar aan populariteit bij een zeer breed publiek. Fotograaf Laurens Bouvrie startte zijn avond met een fraaie zonsondergang te zien vanaf de toren van het Bonnefantenmuseum. In dit artikel neemt hij u mee naar meer dan de helft van de musea en cultuurhuizen die bezocht konden worden.

Het thema Lost in Space van Museumnacht Maastricht 2019 kreeg met de eerste foto van een zwart gat een extra dimensie. Gelukkig is de Maastrichtse cultuur van vroeger en nu op tal van plekken met het blote oog waarneembaar. En dat alles ook nog eens in heel veel variëteiten. Van heel erg alternatief en niet-alledaags (Jan Van Eijk met B32 performances) tot zeer traditioneel (De Wieker Fanfare bij Brouwerij Bosch); de duizenden bezoekers kregen gelijk de vorige edities alle mogelijke keuzes voorgelegd. En dat werd, gezien de massale belangstelling, door het publiek behoorlijk gewaardeerd.

De opening van de Museumnacht begon gelijk voorgaande jaren bij het Bonnefantenmuseum. Daar stond rond half negen tot voorbij de Wiebengahal in de rij om een van de belangrijkste cultuurtempels van Maastricht te bezoeken. Het kon ook veel intiemer. Bijvoorbeeld een kijkje nemen in het wachthuis van de Sint Servaasbrug. Daar is al enige tijd een lichtkunstwerk geplaatst. Voor deze cultuuravond was het huisje boven de Maas te bezoeken.

Van hoogwaardige eeuwenoude kunst tot hoogwaardige ambachtelijke productiemachines (Drukkunst Museum in de Jodenstraat); Sally liet haar dansers de sterren van de hemel dansen en FASHIONCLASH bracht in Boekhandel Dominicanen mode met rebelse boodschappen. Wie meer zin had om zelf kunst te worden kreeg die gelegenheid in Museum aan het Vrijthof. Daar waren twee visagistes van de Bijenkorf tot na middernacht in de weer om de bezoekers zelf tot ster van de avond te maken.

Het is maar een kleine greep uit heel veel cultuur en kunst tijdens een evenement dat jaar na jaar de stad als een ware culturele ster laat flonkeren.Lees ook