Karin Somers
TIM-verslaggever 1 april 2021

Mosa Meat: kweekvlees uit Maastrichts laboratorium

Dat vlees eten niet goed voor het klimaat is, dat weten we inmiddels wel. Maar o wat zijn we toch gehecht aan onze hamburger of biefstuk. Voor de verstokte vleeseters – en natuurlijk ook voor de vegetariërs en veganisten – is er een oplossing: Mosa Meat. Kweekvlees uit een Maastrichts laboratorium. Tijdens een nieuwe financieringsronde heeft de start-up nog eens ruim 70 miljoen euro opgehaald. Hannah Tait: “We willen het geld gebruiken om de huidige proefproductiefaciliteit uit te breiden en een productielijn op industriële schaal te ontwikkelen.”

Natuurlijk?
Maar wacht eens even. Kweekvlees. Dat klinkt niet heel natuurlijk. “Die eerste reactie hebben veel mensen en dat vind ik volkomen begrijpelijk”, vertelt Hannah. “Maar het maken van kweekvlees is eigenlijk hetzelfde proces als bij gewoon vlees. Het gebeurt alleen buiten het lichaam van het dier.” En zo natuurlijk is onze conventionele karbonade tegenwoordig niet meer. “De boerderijdieren die we vandaag eten, zijn selectief gefokt om heel andere kenmerken te hebben dan hun wilde voorouders. Bovendien komt het meeste vlees van industriële boerderijen, waar dieren in zeer onnatuurlijke omstandigheden worden gehouden. En ze krijgen krachtvoer, antibiotica en in sommige gevallen kunstmatige groeibevorderende hormonen. Voor kweekvlees is dit allemaal niet nodig.”

Het smaakt als…vlees
Hoe wordt kweekvlees dan gemaakt? “Het vlees dat de meeste mensen ’s avonds op hun bord hebben liggen, is gemaakt van spier- en vetweefsel, dat we normaal krijgen door dieren te slachten. Maar in plaats van een dier te slachten, kunnen we ditzelfde weefsel ook rechtstreeks uit dierlijke cellen laten groeien. En dit is wat kweekvlees is.” Geen plantaardig alternatief dus, waar menig vleesliefhebber van gruwelt. Het is echt vlees dat onder een microscoop niet te onderscheiden is van vlees dat afkomstig is van een geslachte koe, varken of kip. En hoe smaakt het eigenlijk? “Als vlees!”, reageert Hannah enthousiast. “We streven ernaar dat ons vlees moleculair hetzelfde is als gewoon vlees, wat betekent dat het hetzelfde zal smaken.”

Made in Maastricht
’s Werelds eerste hamburger met gekweekt vlees werd gemaakt door het team van Mosa Meat. Een start-up opgericht in 2016 in Maastricht. “Onze wetenschap wordt geleid door professor Mark Post, de ‘grondlegger van kweekvlees’. Onze missie is om kweekvlees op de markt te brengen en er een enorm populair product van te maken, zodat we allemaal het echte vlees kunnen blijven eten dat we lekker vinden, maar zonder de zeer schadelijke effecten van de productie van vee.” Het team bestaat momenteel uit meer dan 60 mensen, voornamelijk wetenschappers en ingenieurs, onder leiding van CEO Maarten Bosch. “We zijn allemaal ongelooflijk gepassioneerd om te proberen een positieve impact te hebben op het milieu, de dieren, de voedselzekerheid en de menselijke gezondheid.”

Kweekbiefstuk?
Wat nu als je niet zo’n fan bent van burgers? Kunnen jullie ook andere soorten vlees maken? “Ja, we kunnen in theorie kweekvlees maken van elk dier dat stamcellen heeft die in spier- en vetcellen kunnen veranderen. Voor zover we weten, is dat het geval voor alle dieren die we gewoonlijk eten: koeien, varkens, kippen en vissen.” Dus ook een biefstuk? Hannah: “Onze eerste producten zullen gehaktproducten zijn, die ongeveer 50% van de totale vleesmarkt uitmaken. Het produceren van een grotere en complexere structuur – zoals een biefstuk – vormt een wetenschappelijke uitdaging, dus het zal langer duren, maar we denken dat we het in de toekomst kunnen doen.” Nog even wachten dus.

Mosa Meat op Maastrichts bord
Wanneer kunnen we de eerste Mosa Meat kweekburger in de supermarkt verwachten? “Het duurt ongeveer 10 weken om een hamburger te maken. Maar dit betekent niet dat we in de toekomst niet op industriële schaal kunnen produceren. Omdat celgroei exponentieel is, duurt het 10 weken om een hamburger te produceren, maar slechts ongeveer 12 weken om 100.000 hamburgers te produceren.” Ter vergelijking: het duurt ongeveer 18 maanden om een koe groot te brengen voor de slacht, waar minder dan 1500 burgers van gemaakt kunnen worden. Uiteindelijk zal de eerste Mosa Meat kweekburger in 2023 in de schappen liggen. En uiteindelijk dus op hopelijk heel veel Maastrichtse borden.Lees ook