Hans Moleman
TIM-verslaggever 4 februari 2021

Mondiaal Maastricht zet zich in voor Congo

Mensenrechtenverdediger Josselin Bandu Mikindo was het afgelopen najaar te gast in Shelter City Maastricht. Hij vroeg toen ook hulp bij een project dat vrouwen en meisjes in oostelijk Congo een steun in de rug moet geven. Dat lijkt nu te gaan lukken.

De Congolese activist benutte zijn tijd in Maastricht niet alleen om bij te komen van zijn soms gevaarlijke werk. Hij gaf ook lezingen voor studenten en vertelde dat hij vooral hoopt partners te vinden voor een nieuw project van zijn hulporganisatie Blessed Aid.

Spaarplan

De Congolees wil met een spaarprogramma, waarbij iedere deelneemster een inleg van ruim honderd euro krijgt, vrouwen en meisjes in arme en afgelegen delen van Oost-Congo meer grond onder de voeten geven. Met het geld kunnen kleine handeltjes en productie worden opgezet, en de vrouwen kunnen elkaar daarbij ook roulerend geld lenen.

Mondiaal Maastricht, een van de gastheren van Josselin, heeft omwille hiervan samen met hem de landelijke hulporganisatie Wilde Ganzen in Amersfoort benaderd. Die heeft onlangs laten weten in principe bereid te zijn geld in het project te steken. Nadere voorwaarden worden de komende tijd uitgewerkt, waarbij Mondiaal Maastricht zich in ieder geval zal inzetten om ook sponsoren in Maastricht en omstreken te werven.

Goma

Het oosten van Congo wordt al jaren geteisterd door geweld en mensenrechtenschendingen. Daar is in 2020 de Covid-pandemie nog bijgekomen. In Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu, is Josselin actief met zijn hulporganisatie. Blessed Aid ondersteunt en begeleidt Congolese burgers –vooral vrouwen en jongeren- die in de knel zitten.

Zo documenteert hij ernstige gevallen van seksuele uitbuiting en helpt hij slachtoffers bij het aanklagen van daders bij de rechtbank. Ook zet Blessed Aid zich voor hen in bij het vinden van werk en inkomen.

Gender

Onder de noemer ‘Gender Protect’ dienen kwetsbare vrouwen en meisjes zo economisch en sociaal meer stabiliteit te krijgen. Kern is dat er groepen worden gevormd die kleine kredieten gaan beheren waarmee ze aan het werk kunnen.

Ook wil Josselin bewustwording bevorderen in de lokale gemeenschap over het belang van de bestrijding van geweld tegen vrouwen. Daartoe kan een programma dienen dat mannen en jongens voorbeelden aanreikt van ´positieve mannelijkheid´.

Justice and Peace

Josselin Bandu Mikindo was te gast in Maastricht via Shelter City, een initatief van Justice and Peace, een onafhankelijke organisatie in Den Haag die samenwerkt met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ze wil mensenrechtenverdedigers helpen die in hun eigen land worden tegengewerkt en bedreigd. Tijdens een verblijf van drie maanden in een Nederlandse stad krijgen deze de gelegenheid bij te komen, te studeren en te vertellen over hun werk.

Netwerk

Shelter City Nederland is een netwerk van steden die jaarlijks een of meer internationale mensenrechtenverdedigers deze gastvrijheid aanbieden. De eerste stad was in 2012 Den Haag, dat in 2014 werd gevolgd door Middelburg. In 2015 traden Maastricht, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam aan, in 2016 gevolgd door Tilburg en Groningen, in 2017 Zwolle en Haarlem en in 2018 Deventer. 

Buiten Nederland hebben Batumi en Tbilisi in Georgië, San José in Costa Rica, Cotonou in Benin en Dar es Salaam in Tanzania zich aangesloten bij Shelter City. Het Engelse York werd onlangs de eerste Britse stad die zo mensenrechtenverdedigers wil helpen.

Ondersteuning

In elke deelnemende stad verzorgen de gemeente, lokale instellingen als de universiteit en ngo’s de huisvesting en het programma voor de buitenlandse gasten. In Shelter City Maastricht werken de gemeente, de rechtenfaculteit van de universiteit, Mondiaal Maastricht en de afdeling Maastricht van Amnesty International samen om ervoor te zorgen dat de activisten zo goed mogelijk worden opgevangen en ondersteund.Lees ook