Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 3 februari 2021

Mondiaal Maastricht wijst de weg naar een duurzaam Maastricht in 2030

Als aangewezen Global Goal stad moet Maastricht flink aan het werk om de Sustainable Development Goals (SDG’s) vóór 2030 te halen. Deze duurzame ontwikkelingsdoelen zijn in 2015 door alle landen ondertekend, en moeten zorgen voor een leefbare toekomst op onze planeet. Mondiaal Maastricht, bekend van hun multicultureel festival El Dunya, zet zich in om Maastricht de goede richting te wijzen.

Als coördinator van Mondiaal Maastricht werkt Nathalie Ummels (44) nauw samen met John Steijns, consulent natuur- en milieueducatie bij het CNME. Met hun SDG-house Maastricht is Mondiaal Maastricht een hub tussen burgers, bedrijven en organisaties die zich willen inzetten voor de klimaatdoelen. Daarnaast is onderwijs een belangrijke pijler, want de kinderen die nu in groep zeven zitten, zijn in 2030 volwassenen die een plek hebben in de industrie en politiek.

Voor hun eigen toekomst

In 2019 gingen John en Nathalie met vijfendertig klassen in gesprek. “We vroegen ze na te denken wat de SDG’s betekenen voor hun toekomstige keuzes, en op te schrijven wat ze nu al konden doen.” Na acht weken gingen ze terug om te vragen wat de kinderen allemaal zijn tegengekomen. De resultaten waren verbluffend voor zowel Mondiaal Maastricht als de leerkrachten. “Kinderen hadden opschoonacties op touw gezet, geld ingezameld voor goede doelen, of doelen voor zichzelf gesteld zoals minder vlees eten.”

Niet terug naar hoe het was

De coronacrisis drukte de wereld met zijn neus op de feiten: hoe we omgaan met de natuur klopt niet. “Corona laat zien dat we allemaal verbonden zijn”, voelt Nathalie. “We kregen een glimp naar een duurzamere toekomst, doordat de lucht schoner werd en dieren zich vrijer durfden te bewegen. Het is dus mogelijk, maar die nieuwe toekomst zal niet pijnloos zijn. De vraag is, hoe verdelen we die pijn?” John is het met haar eens. “We moeten niet terug willen naar hoe het was. Er is genoeg voor iedereen maar de verdeling moet anders.” Een economisch model gebaseerd op constante groei maakt dat niet gemakkelijk. “Als we niet groeien gaat het zogenaamd slecht, daar moesten we ons hier in het Westen over schamen. We moeten een mindset hebben van welzijn in plaats van welvaart.”

Sjeng oan de geng

“SDG staat ook wel voor Sjeng oan de geng”, knipoogt Nathalie. “De duurzame doelen zijn niet ver weg, en niet moeilijk.” De tips die John en Nathalie hebben zitten dan ook in kleine dingen. Als je de middelen hebt kun je je huis duurzaam verbouwen, maar duurzaam hoeft niet duur te zijn. Lokaal en seizoensgebonden eten, vaker met de fiets en minder vlees op het bord bijvoorbeeld. “En dankbaarheid oefenen. Hebben we echt zoveel spullen nodig, of kunnen we met minder?” John voegt toe: “Geef spullen een tweede kans. Mijn zoon heeft zijn hele huis tweedehands ingericht en dat is fantastisch!”

Gaat het lukken?

“Het zal heel moeilijk zijn om alle doelen in 2030 te halen, maar dat is geen reden het niet te proberen”, vindt John. “De wetenschap zegt dat het kan.” Ook Nathalie ziet de toekomst voorzichtig optimistisch tegemoet. “Toen mijn oudste negen werd dacht ik: wat als mijn kinderen in 2030 vragen of ik het wist? Wist dat er nog één kans was om ons in te zetten voor een andere wereld. Daar wil ik een goed antwoord op hebben. Daarom ben ik dit werk gaan doen, en het heeft me laten zien dat ik veel meer impact heb dan ik ooit had gedacht. Het is aanstekelijk om samen te werken aan een mooie toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat we het kunnen.”Lees ook