M:OED: nieuwe politieke partij met lef

op 25 januari 2018 door Karin Somers TIM-verslaggever

“In Maastricht bestaat bijna de helft van de inwoners uit mensen jonger dan veertig. Hun stem wordt nog niet gehoord in de Maastrichtse politiek. Die gaan wij vertegenwoordigen”, zegt Alexander Lurvink. Hij is een van de oprichters van de nieuwe politieke partij M:OED (Maastricht: Open Eerlijk Democratisch). In gesprek met een nieuwkomer die durft.

Geen studentenpartij

Ze zijn nog maar net opgericht, in het najaar van 2017, maar in hun partijkantoor aan de Looiersgracht hangt al een groot prikbord vol ideeën voor de stad. Het team bestaat inmiddels uit 10 mensen, allemaal tussen de 20 en 35 jaar, en het ledenaantal stijgt. Alexander: “Daar zijn we trots op en geeft ons zelfvertrouwen.” Het idee dat M:OED louter een studentenpartij is, veegt hij meteen van tafel: “Onze leden komen uit alle hoeken van de Maastrichtse samenleving. Mensen uit de creatieve sector, de horeca, ondernemers, onderzoekers. We zijn op weg om een brede stadspartij te worden.”

Start ups welkom

Een van de speerpunten van M:OED is het aantrekken van startende bedrijven. Christopher Sparks houdt zich daarom binnen de partij vooral bezig met het onderwerp ondernemerschap. “Limburg heeft van oudsher een enorme ondernemersgeest. Kijk naar de periode voor het sluiten van de mijnen in 1968. Die ambitie is er nog steeds, maar we moeten de stad aantrekkelijker maken. Hoge huren vormen nu bijvoorbeeld vaak een belemmering. Die moeten wat ons betreft omlaag.” Alexander vult aan: “Het vestigingsklimaat verbeteren heeft ook voordelen voor andere mensen die hier willen wonen. Het investeren in lokale ondernemingen creëert een sneeuwbaleffect voor alle inwoners.”

Silicon Valley aan de Maas

Christopher komt zelf uit Philadelphia en vindt het heerlijk om in Maastricht te wonen: “De kwaliteit van leven is hier heel hoog. Dit is echt een stad waar ik mijn kinderen wil laten opgroeien. Tegelijkertijd moeten we de braindrain tegengaan. We hebben dankzij de universiteit 15.000 slimme koppen in de stad, dat is een enorm intellectueel kapitaal. Die moeten we behouden. Dat doen we al door bijvoorbeeld Brightlands, maar ook door in de toekomst start ups een kans te geven en tegelijkertijd grote hightechbedrijven naar hier te halen. Als je kijkt naar het plaatsje Zug in Zwitserland. Zij kiezen er bewust voor om veelbelovende startups in fintech en blockchain alle ruimte te geven. Dat pakt heel positief uit. Enkele maanden geleden bleek Tesla interesse te hebben in Limburg als vestigingsplaats voor een nieuwe fabriek. Dat soort kansen moeten we grijpen!”

Alexander Lurvink

Kunst voor iedereen

Maastricht is een stad vol potentie, aldus de leden van M:OED. Die moet beter benut worden. Daarom moeten initiatieven zoals het Landbouwbelang en Skatecafe meer ruimte krijgen. Christopher: “Juist die ‘buiten de lijntjes’-initiatieven, creativiteit met een rauw randje, moeten we mogelijk maken. Bij Mandril staat op de muur ‘broken promises’, zij zijn te lang aan het lijntje gehouden. Het hele pop-up idee is namelijk niet bevorderlijk voor dit soort broedplaatsen. We moeten ze niet tijdelijk wegstoppen ergens aan de rand van een buitenwijk.” Alexander heeft volop ideeën: “Wij zijn voorstanders van kunst in de openbare ruimte, zoals een open air museum, een toneelstuk in het park. Geef het een plek midden in de stad, toegankelijk voor iedereen. Laten we mensen meer over het cultureel erfgoed van onze stad vertellen, door bijvoorbeeld de betekenis van straatnamen op een bordje eronder te hangen.”

Toekomst

21 maart zijn de Gemeenteraadsverkiezingen. Hoe zit het met de toekomst van M:OED? Maarten Stassen is penningmeester. “Om de kosten van de campagne voorafgaand aan de verkiezingen te betalen, starten we met een crowdfunding. Dat past perfect bij onze gedachte over transparantie en participatieve democratie. We zeggen hiermee tegen de stad: ‘M:OED is jullie partij’. De stad is van ons allemaal. Van Maastrichtenaren, studenten, ondernemers, expats en vluchtelingen. Op politiek vlak zijn wij dan ook niet in te delen bij rechts of links. Hier krijg je alleen maar verdeeldheid door en we willen juist niemand buitensluiten. Alleen zo kun je met iedereen in gesprek blijven.”

Wil je meer weten over M:OED of meedoen? Kijk dan op hun website of Facebook-pagina.