Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 17 juni 2020

Minckelers kan weer vlammen!

Gasinstallateur Ron Sleijpen heeft vandaag veel goede punten gehaald bij menige Maastrichtenaar. De Ubachsberger, werkzaam bij het in Randwyck liggende bedrijf Pasmans Gasgarde, liet woensdagochtend 17 juni ‘Minckelers weer vlammen’. Vanaf komend weekend brandt de fakkel van het standbeeld van de Maastrichtse wetenschapper (1748 – 1828) weer. Door middel van een geprogrammeerde tijdklok licht zijn toorts op van vrijdag tot en met zondag. In de zomertijd van zeven uur s’ avonds tot een uur ’s nachts; in de wintertijd van zes uur namiddag tot middernacht. Ook zal de ‘vlam van Minckelers’ branden op algemene en aan Maastricht gerelateerde feestdagen én de gehele maand december.

Van een standbeeld zonder vlam (1904 – 1954), een bronzen manshoge eerbetoon aan de uitvinder van het gaslicht (1954 -2013) met brandende fakkel; tot en met een muntautomaat, een zonne-energie poging en een ‘diefstal’ van de toorts. ‘Jan Pieter Minckelers’ bleef op de grens van Boschstraat en Markt nog het meest onbewogen van alle commoties rondom zijn naam en vooral sculptuur. Net in een roerige periode dat Nederland en elders in Europa en vooral in de Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk midden in een herhaling van de Beeldenstorm van 1566 is terechtgekomen, lijkt het op dat de ‘nieuwe situatie’ rondom Minckelers en zijn vlam een voor alle partijen redelijk compromis is.

Ron Sleijpen neemt woensdagochtend alle tijd om de gastechniek die Minckelers’ toorts op de afgesproken tijden moet gaan laten branden te perfectioneren. Ja, hij weet dat veel Maastrichtenaren gruuts zijn op ‘hun’ wetenschapper. Ja, hij weet ook dat de afgelopen jaren nogal wat discussies waren ‘rondom de vlam’. De in Wylré geboren en in Ubachsberg vindt het wel sjiek dat hij de nieuwe fakkel weer zijn vlam gaat geven. Het is overigens een van zijn laatste klussen in Maasticht. Binnenkort gaat hij wonen en werken op het Griekse eiland Kreta. Extra mooi om dan nog op de valreep heel veel Maastrichtenaren een plezier te doen.

Wethouder Jim Janssen informeerde 2 juni jongstleden de gemeenteraad dat de ‘vlam weer gaat branden’. Na de zoals de bestuurder het noemt ‘onvoorziene en ongelukkige gebeurtenissen’ in het begin van dit jaar heeft hij de afgelopen weken en een nieuwe fakkel kunnen laten plaatsen en Pasmans Gasgarde de opdracht gegeven de vlam te doen laten branden. De eerste keer dus vrijdag aanstaande vanaf zeven uur ’s avonds. En dat alles ook nog eens met Verified Emission Reduction (Gold Standard). Wat zoveel betekent dat de CO2-uitstoot, veroorzaakt door het gasverbruik, wordt gecompenseerd. De wethouder hoopt dat in de loop der jaren een duurzame techniek op de markt komt die het mogelijk maakt Minckelers’ vlam weer 24 op 24 uur te laten schitteren op de Markt in Maastricht.

 

 Lees ook