Mijn Groen Maastricht: Tapijn

op 22 juni 2017 door Karin Somers TIM-verslaggever

Zelf aan de slag met een stukje groen in uw buurt? Andere buren leren kennen op een gezellige manier? Mijn Groen Maastricht denkt met u mee. Zo krijgt groen een bijzondere plaats in de buurt. Op Thuis in Maastricht leest u over bijzondere initiatieven waar bewoners het openbaar groen in hun omgeving zelf beheren.

Nieuwe pilot in Tapijntuin: sociaal groenbeheer

“Ik vind het schitterend wat hier gebeurt. Een tuin is natuurlijk leuk, maar in de Tapijntuin worden heel veel verschillende doelgroepen bereikt” zegt wethouder Jim Janssen. Op 15 juni gaf hij het startsein voor de nieuwe pilot. “We gaan een jaar lang mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een rol geven in het beheer van Tapijn en een deel van het Aldenhofpark” vertelt bestuurslid Rabbe Dormans.

Ontmoeten

De Tapijntuin wil zorgen voor bewustwording van een gezonde levensstijl, kennis over duurzame voedselcultuur en saamhorigheid in de stad. Hierdoor is het een verzamelplek van de meest uiteenlopende mensen. Omwonende, gepensioneerden, studenten, vluchtelingen. “Vooral in het weekend wordt hier veel Engels gesproken. Dan komen allerlei internationale studenten. Ze willen graag mensen uit Maastricht ontmoeten. En waar kan dat beter dan in een tuin?” aldus Nanin Peters, bestuurslid. Tussen de fruitboompjes, posteleinplantjes en artisjokken wordt onder leiding van de tuinman hard gewerkt. En tussendoor even lekker in de zon gezeten.

Foto door John Voermans

Sociaal Groenbeheer

Vandaag is gestart met de nieuwe pilot. Wat houdt dit in? “We gaan twee dagdelen samenwerken met mensen die zonder werk zitten of behoefte hebben aan dagbesteding” zegt Rabbe. “Maar ze gaan niet alleen snoeien en schoffelen. We leren ze ook van alles over de natuur en de filosofie achter onze tuin.” En dat is precies wat de gemeente Maastricht, een van de samenwerkingspartners, graag ziet. Wethouder Jim Janssen: “Door mensen op deze manier te betrekken, zorg je voor binding. Ze gaan weer samen meedoen.” Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van Tapijn.

Ook aan de slag?

Ziet u een stukje openbaar groen in de buurt dat u graag samen met andere bewoners wilt beheren? Dat kan! Pieter van den Kerkhof is vanuit de gemeente betrokken bij Mijn Groen Maastricht. “Mensen kunnen een berichtje sturen naar mijngroen@maastricht.nl. Wij komen dan eerst kijken over welk stukje het gaat. En er moeten genoeg mensen betrokken zijn. Dan heeft het de hoogste kans om te slagen.”

Foto door John Voermans

Afspraken

Bewoners en gemeente sluiten vervolgens een ‘adoptieovereenkomst’. Pieter: “Dat is enkel bedoeld, zodat wij weten welk openbaar groen niet meer door ons wordt beheerd. Het zou zonde zijn als Stadsbeheer een stukje grond aanharkt, waar bewoners net gezaaid hebben.” En dan? Kunnen bewoners gewoon hun gang gaan? “Nee, sommige stukken openbaar groen zijn op een bepaalde manier ingericht. Dan zijn de struiken bijvoorbeeld onderdeel van een patroon. Die mogen dan niet verwijderd worden. Maar dit vertellen we er vooraf wel bij, zodat de bewoners weten waar ze aan toe zijn.”

De nieuwe beheerders van het groen kunnen ook rekenen op ondersteuning. Ze kunnen een beroep doen op Nelle Driessen van CNME. “Ik geef graag tips over welke planten ze het beste waar kunnen neerzetten. En welk gereedschap geschikt is of wanneer ze moeten snoeien.” Kijk voor plantsoenen die al beheerd worden door bewoners op Groen Maastricht.