Mijn Groen Maastricht: Heugem

op 13 april 2017 door Karin Somers TIM-verslaggever

Zelf aan de slag met een stukje groen in uw buurt? Andere buren leren kennen op een gezellige manier? Mijn Groen Maastricht denkt met u mee. Zo krijgt groen een bijzondere plaats in de buurt. Op Thuis in Maastricht leest u over bijzondere initiatieven waar bewoners het openbaar groen in hun omgeving zelf beheren.

Rozen op het Bolderikplein

De drie rozenperkjes op het Bolderikplein in Heugem zijn 15 jaar geleden door de gemeente aangeplant om de overlast van voetballende jeugd te stoppen. Dat werkte. Toen twee van de perkjes werden vervangen door gras en ook het derde dreigde te verdwijnen, kwamen de omwonenden in beweging.

Hulp

Een van de bewoners, Yvonne Raedts, stapte naar Pieter van den Kerkhof van Mijn Groen Maastricht met het verzoek om het perkje in eigen beheer te mogen nemen. Dat lukte. Samen kwamen ze op het idee om ook de overige buurtbewoners hierbij te betrekken. Door een briefje huis aan huis te bezorgen, stroomden de aanmeldingen om mee te helpen binnen. Inmiddels hebben 11 van de 22 huishoudens zich aangemeld. “Er kwamen een heleboel positieve reacties. Alle deelnemers vinden het echt een heel leuk initiatief”.

Foto’s: Pieter Nijsten

Saamhorigheid

Cees van Mameren woont al bijna 30 jaar aan het Bolderikplein. “Vroeger hadden we elk jaar een Pleinfeest. Dat was erg gezellig. Iedereen hielp een handje mee. Er waren hapjes, drankjes en muziek. Maar door verhuizingen en het vele werk dat het feest met zich meebracht, is deze traditie verwaterd.” Nu het rozenperk in het beheer komt van de omwonenden, hoopt Cees dat die saamhorigheid weer een beetje terugkomt. “Ik hoop dat hierdoor mensen weer wat meer met elkaar in contact komen. En misschien worden er straks nog andere activiteiten georganiseerd.”

Feestelijke overdracht

Wethouder Jim Janssen droeg gisteren officieel het stokje, of liever de schep, over aan de buurtbewoners. Van tevoren had Cees al wat schoonmaakwerk verricht en heeft de gemeente gezorgd voor houtsnippers. Met een glaasje werd er geproost op het rozenperk van de bewoners aan het Bolderikplein.

Lees hier meer informatie over Mijn Groen Maastricht.

Foto: Pieter Nijsten