Karin Somers
TIM-verslaggever 6 december 2018

Met je hoofd in de wolken praten over de essentie van Maastricht

Het is een regenachtige zondag. Vanuit de Rooftop Bar op het dak van The Student Hotel heb je uitzicht over de hele stad, gehuld in grijze nevel. Richard Dols heeft ondertussen zijn camera opgesteld. Voor zijn nieuwe documentaire wil hij een ander beeld van Maastricht laten zien. Dat hoopt hij te vinden bij de mensen met hart voor de stad.

Met in de hoofdrol…
We hoeven geen bekende of prominente Maastrichtenaren te verwachten in de documentaire. “We werken met gewone mensen die juist in hun alledaagse gewoonheid bijzonder zijn”, vertelt Gerrino Mulder, één van de bedenkers. “Door mensen te volgen en echt te leren kennen, krijg je een beter beeld van de stad en veel meer diepgang. We hopen op deze alternatieve manier minder voor de hand liggende verhalen te krijgen. Het wordt geen reclamespot, we laten de stad vooral op een andere manier zien.”

Maastricht iets moois brengen
Brigitte Vandewall is één van de hoofdrolspelers. Geboren en getogen, weggevlucht en teruggekomen. Zo omschrijft ze haar route van en naar Maastricht. Veertien jaar geleden begon ze hier een fietskoeriersbedrijf. “Ik wilde Maastricht graag iets moois brengen. Ik ken de stad en wist dat er een markt was voor zo’n bedrijf. Als je ergens een fietskoerier ziet, lijkt de stad ineens een stuk groter. Ik vind het mooi om te zien dat ik met mijn bedrijf de stad een boostgeef.” Die passie is de reden dat Richard haar gevraagd heeft voor de documentaire. “Zij brengt de stad letterlijk en figuurlijk in beweging. Fietskoeriers komen op de meest uiteenlopende plekken. Van de advocaat die op de stukken van de rechter zit te wachten tot de zieke die niet zonder de medicijnen van de apotheek kan. Brigitte maakt echt kruisbewegingen door de stad.”

‘Maastricht heeft van alles een beetje’
Naast de hoofdrolspelers wilden Richard en Gerrino graag ook andere mensen aan het woord laten. Daarom plaatsten ze een oproep om op ‘hoog niveau’ over de essentie van Maastricht te praten. Op zondag 2 december kwamen zo’n veertig geïnteresseerden naar de Rooftop Bar van The Student Hotel. Voor de camera van Richard mochten ze één zin uitspreken over hun stad. Dorry Siegelaer is gids bij VVV Maastricht en reageerde direct enthousiast. “Ik vind het een schitterend initiatief. Het belangrijkste vind ik dat Maastricht van alles heeft. Naar Florence ga je voor de prachtige binnenstad, in Rio is de mooiste carnaval, winkelen doe je in Milaan. Maar Maastricht heeft van dit alles allemaal een beetje. Bij elk compliment van een toerist over onze stad, word ik nog trotser.” De zin die hij straks zal zeggen, weet hij nog niet, maar de essentie is duidelijk.

Daar waar levenspaden elkaar kruisen
“Ik hoop dat we kunnen laten zien dat we uiteindelijk allemaal hetzelfde zijn. Dat we met elkaar in verbinding zijn”, vertelt Gerrino. “André Rieu krijgt waarschijnlijk brieven van fans die gebracht worden door de postbode. Zij zit misschien enkele maanden later weer bij hem in het publiek op het Vrijthof, waar ze haar levenspartner ontmoet. Hun levens zijn op een intieme manier met elkaar verbonden, zonder dat ze dit van elkaar weten. Bij onze hoofdrolspelers zijn we ook op zoek gegaan naar overeenkomsten, naar waar hun levens kruisen. De stad Maastricht vormt daarbij het decor.”

Quotes over Maastricht
Aan het einde van de opnamedag is Richard tevreden. “De quotes zijn erg divers. De één is kritisch, de ander heeft de liefde gevonden in de stad. Die nuance is fijn. Maastricht is in transformatie, mede door de internationalisering. Als je niet van verandering houdt, wordt het heel lastig. We willen vooral die verschillende kanten laten zien.” Een selectie van de quotes opgenomen op het dak van The Student Hotel komt terug in de documentaire.

Op reis door de stad
De documentaire gaat in mei 2019 in première. De locatie is nog niet bekend. Gerrino: “We hopen bij de eerste screening op zo’n 500 bezoekers. Daarna gaat de film door de stad toeren, waarna mensen met elkaar in gesprek kunnen over wat ze gezien hebben.” Richard vult aan: “We willen met de verhalen in de documentaire laten zien dat je soms met kleine middelen er voor elkaar kunt zijn. Er wordt al veel gedaan, zonder dat we het weten. Zo hebben de Maastrichtse buren van een Turkse man hem geleerd hoe hij zuurvlees kan maken. Halal welteverstaan. En volgen we een stoere Maastrichtse verhuizer die al tientallen carnavalsliedjes heeft geschreven die we allemaal in de kroeg meezingen, maar waarvan bijna niemand weet dat ze van zijn hand zijn.” Richard hoopt dat bezoekers straks geïnspireerd raken. “De verhalen zijn heel herkenbaar. Mensen denken wellicht ‘hé, dat kan ik ook doen’. Door naar elkaar te luisteren en elkaar te leren kennen, wordt de stad nog prettiger om in te leven.”Lees ook