Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 12 januari 2020

Mestreech Vastelaovends Orkes viert 2 x 11 jaar ‘zjubilei’ met concert in de Sterzaal

De afgelopen twee jaren werden een paar weken voor carnaval de puristen van de Mestreechter Vastelaovend in de Sterzaal aan de Bredestraat getrakteerd op een middag vol onvervalste ‘vastelaovendleedsjes’. Het door Jean Lambrix geïnitieerde Groet Vastelaovens Konsèr bleek een schot in de roos. Dit jaar gaat dit feestje evenwel niet door……. maar niet lang getreurd. Lambrix komt met een meer dan prettig alternatief. Het Mestreechs Vastelaovends Orkes, zo liet orkestleider Lambrix Thuis in Maastricht weten, geeft 9 februari aanstaande in diezelfde zaal – de voormalige Berchmans Sociëteit – een uitgebreid jubileumconcert. Het orkest dat tijdens de jaarlijkse Machseuverdrach voor de muzikale noot zorgt bestaat 2 x 11 jaar.

De circa 15 muzikanten van ’t Mestreechs Vastelaovends Orkes staan er op zondag 9 februari niet alleen voor. Jean Lambrix: “We hebben om ons zjubilei extra glans te geven een keur aan Maastrichtse artiesten uitgenodigd om muzikaal met ons mee te vieren. Het publiek mag uiteraard ook uit volle borst meezingen.” Dat is het orkest dat ieder jaar vanuit de Ingelebak van het stadhuis van Maastricht de twee kemphanen van de Machseuverdrach muzikaal op weg helpt zeer gewend. Want behalve de burgemeester en de otoriteitetoeker van muziek te voorzien stellen ze het publiek in het stadhuis ook in de gelegenheid in de stemming te komen. En dat merendeels met Vastelaovendsleedsjes die een hele lange traditie hebben dan wel jongere exemplaren die dusdanig goed zijn dat ze heel lang mee zullen gaan. 

Inmiddels heeft Jean Lambrix de bevestiging van de Tempeleers gekregen dat de noe nog groete oonbekinde –  de aanstaande stadsprins dus – ook van de partij zal zijn. Die kan zich al verheugend op een mooi cadeau. Om het 2 x Zjubilei vaan ’t Mestreechs Vasteloavends Orkes extra luister bij te zetten presenteert het die middag vanwege dat carnavals-lustrum een cd met alle hoogtepunten van het orkest.

Het concert begint 9 februari om twee uur ’s middags.  De Sterzaal ligt aan de Bredestraat 19 en is onder meer de thuishaven van Koninklijke Harmonie Ster van Maastricht. De entree van deze onvervalste Mestreechter prelude vaan de Vastelaovend is GRATIS. Lees ook