Martine Wolters
Buurtreporter 21 januari 2019

Meisterklas Carnevalogie, een cultinaire beleving

Een op het eerste oog doodgewone dinsdagavond in januari. Bij Brasserie Tapijn brandt binnen rood, geel, groen licht. De vijftig aanwezigen luisteren aandachtig en schrijven ijverig mee. Even na tienen druppelen de eerste gasten naar buiten. Met een oorkonde in de hand. Het is de eerste lichting gecertificeerde carnavalsvierders, zojuist afgestudeerd aan de Maastrichtse Carnavals Academie.

De carnavalsstad
De Maastrichtse Carnavals Academie is een gezamenlijk initiatief van de Tempeleers en Maastricht Marketing. De masterclasses vormen een onderdeel van het grotere plan om de Vasteloavend levendig te houden en Maastricht als dé carnavalsstad op de kaart te zetten. Omdat je carnaval natuurlijk het beste kunt horen, voelen, ruiken zien èn proeven is er samenwerking gezocht met Les Tables. Eigenaar van Brasserie Tapijn en evenementen organisator van les Tables, Tuur Huijbregts beet het spits af en tekende voor de try out.

Zondigs sopke
Omdat iedereen weet dat je niet goed kunt studeren op een lege maag wordt er eerst voor de inwendige mens gezorgd. Op het menu twee heel toepasselijke gangen. De eerste is een Mooswief söpke, door een van de gasten ook wel zondigse sop genoemd. Daarna moeten de gasten eerst hun zangkunsten demonstreren, Ech woer? Jeh joa!, voor ze aan de tweede gang mogen beginnen. Hèt Limburgse gerecht bij feestelijke gelegenheden: tête de veaux.

3000 jaar
De honger eenmaal gestild is het tijd voor het college. De Tempeleers voeren de cursisten terug naar de tijd van de grieken en romeinen, maar liefst 3000 jaar geleden. Want daar ligt de kiem. Er komen zaken aan de orde als: Wat betekent het woord carneval eigenlijk? Hoe komt het dat we in Maastricht carnaval vieren? Welk soort carnaval is dat dan? Waarom staat het Mooswief tijdens carnaval niet op het Vrijthof maar hangt ze?

Stadprinses?
Dat deze eerste lichting studenten zeer nieuwsgierig is, blijkt wel uit de vele vragen die uit de zaal komen. Wat gebeurt er als de stadsprins om een of andere reden zijn taken niet kan vervullen? Wanneer krijgt Maastricht een prinses? Waarbij een van de aanwezige dames gevat opmerkt dat zij al jaren een ‘lijntje’ met de Tempeleers heeft. Als het eenmaal zover is, wordt zij de eerste prinses.

Pubquiz
Om te kijken of de cursisten ook wat van de masterclass opgestoken hebben, wis er een examen in de vorm van een pubquiz. De onafhankelijke quiz master, speciaal ingevlogen uit Geleen, vraagt zijn leerlingen het beste goede antwoord te kiezen bij de elf multiple choice vragen. Daar zitten een paar echte instinkers tussen. Zelfs voor de kenners.

De winnaar
Er is dan ook niemand die alle vragen goed heeft. Zo blijkt als de jury alle antwoorden gecontroleerd heeft. De meerderheid heeft de helft van de vragen goed maar er is één mevrouw die met de titel ‘winnaar van de eerste carnavalogie pubquiz’ gaat strijken. Zij heeft maar liefst 9 van de 12 punten behaald. Eeuwige roem en een hand van de presentator vallen haar ten deel.

Terugkomdagen
Natuurlijk gaat iedereen ‘geslaagd’ naar huis. Tot zover de theorie … Het praktijkexamen volgt later dit jaar tijdens de terugkomdagen op 3,4 en 5 maart. Lijkt me voor de meeste aanwezigen geen probleem.

Voor wie ook gediplomeerd carnaval wil vieren of gewoon zin heeft in een cultinaire avond: er volgen nog drie masterclasses bij drie verschillende leden van Les Tables. Houd de social media van de Tempeleers en Les Tables in de gaten!Lees ook